50. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech

14. březen 2016

V termínu 12. - 20. listopadu 2015 se v Karlových Varech uskutečnil již 50. ročník Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka.

Soutěž, zpočátku určená studentům uměleckých škol, se stala během let uznávanou soutěží mezinárodní, se třemi obory: OPERA (muži i ženy do 35 let), JUNIOR (muži i ženy do 25 let) a obor PÍSEŇ (pěvci do 35 let). V loňském roce byla Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka obohacena o soutěžní novinku určenou mladým pěvcům. Je jí soutěž OPERNÍ NADĚJE pro pěvce ve věku 16-20 let z České a Slovenské republiky.

Výjimečnost Dvořákovy soutěže spočívá v udělení množství hlavních cen, ale především cen zvláštních. Zvláštními interpretačními cenami podporují soutěž všechny operní scény z České republiky včetně Národních divadel v Praze, Brně, Ostravě, Slovenského národního divadla v Bratislavě, Společnosti Antonína Dvořáka, Českého rozhlasu, festivalu Pražské jaro, Českého národního symfonického orchestru a dalších partnerů. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že finálová kola obrů JUNIOR a OPERA zpívají finalisté s Karlovarským symfonickým orchestrem.

VÝSLEDKY SOUTEŽE

Do soutěžního klání jubilejního 50. ročníku se přihlásilo 106 soutěžících ze 14 zemí.
Pořadatelem soutěže od roku 2001 je obecně prospěšná společnost Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka, jejímž ředitelem i ředitelem soutěže je Alois Ježek a jejími zakladateli Antonín Dvořák, vnuk skladatele, pěvec Peter Dvorský a dirigent Libor Pešek.


Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka vydalo obsáhlou publikaci, která je dokumentem padesáti let soutěže a současně sdělením pro příští generace. Soutěž svým významem přesahuje hranice regionu, státu a kontinentu. Má významné postavení pro mladé pěvce nejen z České republiky.

Mimořádnou pozornost a ocenění pěvecké soutěži v Karlových Varech připravilo Národní divadlo v Praze, které z rozhodnutí vedení Opery Národního divadla v čele s paní ředitelkou Mgr. Silvií Hroncovou uvedlo v neděli 8. listopadu 2015 Slavnostní koncert k 50. výročí Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. S orchestrem Národního divadla, který řídil Libor Pešek, vystoupili vítězové a laureáti karlovarské soutěže z minulých ročníků: Joo-Anne Bitter z Německa, Nicholas Davis z USA, Roman Janál, Olga Jelínková, Michaela Kapustová, Minseok Kim z Jižní Koreje, Kateřina Kněžíková, a Adam Plachetka. René Pape z Německa se z důvodu nemoci nemohl zúčastnit.

autoři: Josef Zedník , Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka