Avishai Cohen uvedl s rozhlasovými symfoniky svůj dosud nejepičtější projekt

7. říjen 2019

Koncert mimořádného izraelského jazzmana v nezvyklé kombinaci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu přenesl posluchače na barvitý Blízký východ tak dobře, jako to žádný Cohenův předchozí počin ještě nedokázal. Basistovo jazzové trio za doprovodu rozhlasových symfoniků zahrálo 8. listopadu v pražském Foru Karlín.

České publikum kontrabasistu, zpěváka a skladatele Avishaie Cohena miluje a není to vztah jednostranný. Proto nepřekvapí, že na další tuzemský koncert přivezl svůj dosud nejepičtější projekt. An Evening with Avishai Cohen je průřezem jeho melodičtější tvorby z posledních dvou dekád, který pro orchestr a jazzové trio upravil etablovaný americký aranžér Robert Sadin.

„Cohenova hudba má neuvěřitelnou energii i duchovní hloubku. A symfonický zvuk dokáže oba tyto aspekty nesmírně umocnit,“ říká ředitel SOČRu Jakub Čížek. „Jeho styl je snadno rozpoznatelný, ale přitom úžasně eklektický: písně sefardských židů střídají rozsáhlejší kompozice vycházející z evropské tradice nebo třeba flamenka a nad vším se přirozeně vznáší jazzová improvizace. Navíc Cohen čím dál lépe zpívá.“

Avishai Cohen

Aktuální projekt navazuje na Cohenovu desku Almah (2013), která se opírala o skromnější aranžmá pro jazzové trio, hoboj a smyčcové kvarteto. Na koncertě z ní proto zazněly skladby Hayo Hayta nebo Song for My Brother. Novými úpravami jsou naopak starší a známější kompozice Morenika či Alon Basela.

Cohena kromě rozhlasových symfoniků pod vedením švédského dirigenta Alexe Hansona doprovodili jeho stávající spoluhráči – pianista Elchin Shirinov a bubeník Noam David. Koncert také v přímém přenosu odvysílá Český rozhlas Vltava.

Avishai Cohen začal svou kariéru v devadesátých letech a po angažmá u pianisty Chicka Corey se brzy vrhl na úspěšnou sólovou dráhu, kterou české publikum od začátku sleduje. Vydal řadu úspěšných alb na pomezí jazzu a world music, ale nikdy se nebránil ani popu, který vkusně prostupuje zejména jeho pozdější nahrávky. Dnes platí za globální hvězdu s popularitou daleko za hranicemi jazzové komunity.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Alexander Hanson – dirigent
Avishai Cohen – kontrabas, zpěv
Elchin Shirinov – klavír
Noam David – bicí

FORUM KARLÍN, PÁTEK 8. LISTOPADU V 19.30 HODIN.

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu