Bohuslav Martinů nebo Ludwig van Beethoven v podání laureátů soutěže Concertino Praga

6. září 2021

6. září jste mohli obdivovat výkony laureátů soutěže Concertino Praga 2020. 16letý houslista Daniel Matejča provedl díla Eugèna Ysaÿe a Bohuslava Martinů, 15letý klavírista Vsevolod Zavidov se představil ve Druhém koncertu Ludwiga van Beethovena. Dirigoval Robert Kružík. Přímý přenos z Anežského kláštera vysílala stanice ČRo Vltava. 

PROGRAM

Anežský klášter, pondělí 6. září 2021 v 19.30 hodin.
Přímým přenosem ČRo Vltava provází Lukáš Hurník.

Eugène Ysaÿe 
Caprice d'après l'Etude en forme de Valse de Saint-Saëns
Bohuslav Martinů 
Česká rapsodie H 307a
Ludwig van Beethoven 
Koncert pro klavír a orchestr č. 2 B dur, op. 19

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Robert Kružík – dirigent
Daniel Matejča – housle
Vsevolod Zavidov – klavír

Daniel Matejča

Daniel Matejča

Rodák z Liberce, začal s hrou na housle ve čtyřech letech pod vedením své maminky Olesii Voličkové. Po roce nastoupil do třídy prof. Ivana Štrause, u něhož studuje dodnes. Výrazně zabodoval v řadě mezinárodních soutěží. Poté, co mu byla vloni udělena 2. cena na Dvořákově rozhlasové mezinárodní soutěži pro mladé hudebníky Concertino Praga, v jejímž finále přednesl v Rudolfinu za doprovodu SOČRu Prokofjevův 1. houslový koncert, obdržel pozvání na dnešní koncert.  Daniel provedl efektní a vděčné Caprice, které Eugène Ysaÿe vytvořil na základě šesté ze Saint-Saënsových etud pro klavír, op. 52, a Českou rapsodii od Bohuslava Martinů, původně komorní skladbu z léta 1945, kterou pro housle s doprovodem orchestru zinstrumentoval Jiří Teml

Vsevolod Zavidov

Vsevolod Zavidov

Vsevolod Zavidov z Moskvy zahájil své hudební vzdělávání na Ústřední hudební škole při Čajkovského konzervatoři jako čtyřletý. Od roku 2018 pokračuje ve studiu na Ruské akademii hudby Gněsinových. I on se s ohromnými úspěchy zúčastnil mnoha soutěží a koncertních projektů. Vítězství v soutěži Concertino Praga 2020 získal díky strhujícímu provedení Klavírního koncertu č. 1 Ference Liszta. Tentokrát ho – opět v doprovodu SOČRu – čekal Beethovenův Druhý klavírní koncert, který poprvé zazněl ve Vídni roku 1795.

Výkony mladých interpretů umocnila a podtrhla spolupráce s rozhlasovým orchestrem a představitelem naší nejmladší dirigentské generace, Robertem Kružíkem, šéfdirigentem Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, stálým dirigentem Janáčkovy opery Národního divadla Brno a stálým hostujícím dirigentem Filharmonie Brno. K SOČRu se vrátil po úspěšném debutu na Pražském jaru v roce 2020.

Dirigent Robert Kružík

autor: SOČR
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.