Čajkovského Houslový koncert v podání Jana Mráčka přinesl mimořádný zážitek

22. únor 2021

Skvostný koncert D dur, prostoupený melancholií i horoucí vášní, v němž může sólista předvést všechny své přednosti technické i výrazové, byl vrcholem živě vysílaného koncertu rozhlasových symfoniků ze Studia 1 Českého rozhlasu. Jan Mráček se s tímto dílem po čase vrátil k rozhlasovým symfonikům, pod taktovku dirigenta Roberta Jindry.

Koncert bylo možné sledovat živě v přímém přenosu stanice Vltava a na facebooku Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Soubor vystoupil v rozhlasovém Studiu 1 bez účasti publika.

PROGRAM:

Jean Sibelius: Valse triste, op. 44 č. 1
Gabriel Fauré: Pelléas a Melisanda, suita, op. 80
Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 35

Robert Jindra – dirigent
Jan Mráček – housle

Dirigent Robert Jindra zahájil program proslulým Valse triste Jeana Sibelia. Sotva šestiminutový valčík původně sloužil jako scénická hudba v divadelní hře, ale následně se stal jedním z nejpopulárnějších koncertních děl finského autora. I druhá skladba večera je spjata s divadlem. Bude jí suita Gabriela Faurého ze scénické hudby ke hře Pelléas a Melisanda. Dílo belgického symbolistního básníka a dramatika Maurice Maeterlincka, nositele Nobelovy ceny za literaturu, inspirovala celou řadu vynikajících autorů – krom Faurého také Clauda Debussyho, který podle ní napsal stejnojmennou přelomovou operu, či Arnolda Schönberga, jenž vytvořil velikou symfonickou báseň.

Čajkovského Houslový koncert v podání Jana Mráčka, 22. února 2021, Robert Jindra

Sólistou večera byl Jan Mráček. Nejmladší laureát Mezinárodní hudební soutěže Pražského jara a vítěz prestižní Mezinárodní houslové soutěže Fritze Kreislera ve Vídni se stal na pozvání Jiřího Bělohlávka koncertním mistrem České filharmonie. V roce 2011 byl také vůbec nejmladším sólistou, který kdy vystoupil se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Od té doby s tělesem spolupracuje pravidelně, tentokrát společně provedli Koncert pro housle a orchestr D dur, virtuózní dílo plné krásných melodií, ruského klasika Petra Iljiče Čajkovského.

Z důvodu mimořádných opatření nebylo možné v plánovaném termínu uskutečnit koncert s názvem Obrazy a verše v ruské hudbě, připravili jsme pro vás proto neméně atraktivní náhradní program, který jste si mohli vychutnat živě ve vysílání Vltavy, nebo ve videopřenosu na facebooku.

autor: SOČR
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.