Drejsl a Šostakovič v podání Marka Šedivého, Karla Košárka a SOČRu – hledáme nový termín

15. březen 2021

Na dalším živě vysílaném koncertu ze Studia 1 uvede Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou svého hlavního hostujícího dirigenta Marka Šedivého neprávem opomíjený Klavírní koncert Radima Drejsla se sólistou Karlem Košárkem a Devátou symfonii Dmitrije Šostakoviče. 

Studio 1 Českého rozhlasu, pondělí 15. března 2021 ve 20.00 hodin.
Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.
Záznam nabízí 17. března od 20.00 hodin ČRo D-dur.
Videopřenos sledujte na facebookovém profilu Symfonického orchestru Českého rozhlasu, video je dostupné i pro posluchače, kteří nemají Facebook – odkaz pro sledování najdete před koncertem zde.

Radim Drejsl, skladatel, klavírista a dirigent, mnohými považovaný za jednoho z nejtalentovanějších českých tvůrců své generace, zemřel za nejasných okolností krátce před třicátými narozeninami, nedlouho po návratu ze studijního zájezdu do Moskvy, Leningradu a Číny. Oficiálně bylo oznámeno, že si vzal život a že to byl výraz osobní slabosti, neochoty podílet se na budování socialismu. Komunista Drejsl zřejmě vyjadřoval zklamání z životních podmínek, které tam viděl. Jeho oddanost komunistické ideologii podle všeho získala trhliny. Přátelé a rodina však byli a dosud jsou přesvědčeni, že nešlo o sebevraždu, ale o vraždu, zinscenovanou patrně agenty sovětské KGB. Každopádně se tak předčasně uzavřel život talentovaného hudebníka. Studoval na Pražské konzervatoři, posléze pokračoval na AMU. Obdivuhodný Klavírní koncert, dílo vysoce ceněné, byl jeho absolventskou skladbou. Úspěšnou premiéru měl roku 1950 v Domě umělců, dnešním Rudolfinu.

Marek Šedivý

Program bude pokračovat provedením Deváté symfonie Drejslova staršího současníka, Dmitrije Šostakoviče z roku 1945. Současníci od něj očekávali triumfální vítěznou symfonii, grandiózní kus pro orchestr, sbor i sólisty, oslavující Stalina a jeho režim. Výsledná kompozice snad ani nemohla být vzdálenější všeobecným představám a očekáváním. Šostakovičova Devátá přináší hudbu zcela oproštěnou od velkolepé pompy. Jedná se o krátkou symfonii plnou lehkosti, vtipu, ale i tragiky schované pod jízlivou ironii. Zpočátku se symfonie sovětským kritikům kupodivu zamlouvala, pak ovšem zasáhl Ždanov se svou neblaze proslulou kulturní doktrínou a skladba se dočkala zcela odlišného hodnocení… Úřady následně další uvádění Šostakovičovy Deváté zakázaly. Dnes se po právu řadí k nejceněnějším dílům svého autora.

PROGRAM

Radim Drejsl: Koncert pro klavír a orchestr
Dmitrij Šostakovič: Symfonie č. 9 Es dur, op. 70

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Marek Šedivý – dirigent
Karel Košárek – klavír

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu