Který ze životů stojí za to žít nejvíc? Hra Nezrození sleduje hypotetický osud tří dětí

30. srpen 2020

Manželé Hana a Gregor Wendtovi touží po dítěti. Bohužel jsou oba přenašeči závažného onemocnění – cystické fibrózy. Pravděpodobnost, že jejich dítě bude postiženo touto dosud nevyléčitelnou chorobou, je zhruba 25 procent.

Hana se dozví o možném řešení – preiplantační genetické diagnostice. Ta je sice tou dobou v Německu zakázaná, ale manželé se ji rozhodnou podstoupit. Taková je výchozí situace hry Paula Plampera a Juliana Kamphausena Nezrození.

Preimplantační genetická diagnostika (PGD) je metoda na pomezí asistované reprodukce a klinické genetiky, která dokáže rozpoznat dědičné choroby již v embryonálním stadiu. Principem metody je implantovat pouze „zdravá“ embrya – což jsou ta, u kterých nebyla v rámci PGD prokázána sledovaná abnormalita.

Vyloučení mutace sledovaného genu samozřejmě nevylučuje možnost mutace jiného – nevyšetřovaného genu. Nevýhodou této metody je limitované množství materiálu k vyšetření (často jen 1 buňka!). Velkým problémem tudíž může být chromosomální mozaika u konkrétního embrya. Tato metoda je vzhledem k zásahu do lidského embrya poměrně kontroverzní a ne ve všech státech je její aplikace legální.

To platilo i o Německu v čase, kdy autoři svou hru v originále nazvanou Die Unmöglichen napsali. Jejich hrdinové, Hana a Gregor, se proto vypraví do Londýna, kde se podrobí této metodě. Výsledkem jsou tři embrya, z nichž jedno bude Haně zpět implantováno do dělohy. Nastává okamžik volby – které z nich to bude. Zde se hra rozdělí na tři dějové linky, kdy každá z nich sleduje hypotetický osud takto počatých dětí. 

Poslechněte si debatu s tvůrci a členy odborné poroty!

Kdy: středa 14. října 2020 | 17:00 – 18:00
Jak: online stream na webu Prix Bohemia Radio

Šetříme lesy, šetřete taky! Na scénář dramatu se podívejte ve svém mobilu nebo na počítači.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Drama
Název: Nezrození
Autor: Paul Plamper, Julian Kamphausen
Režie: Aleš Vrzák
Překlad: Michal Kotrouš
Dramaturg: Martin Velíšek
Obsazení:  Hana (Andrea Elsnerová), Gregor (Jan Dolanský), Fabián (Viktor Kuzník), Max (Filip Kaňkovský), Amélie (Tereza Císařová), Kolega (Kajetán Písařovic), Kamarádka (Hana Shánělová), Zdravotní sestra (Barbora Honzlová Vacková), Porodník (Petr Stach), Lékař (Miroslav Hruška), Chodec 1 (Matěj Převrátil), Chodec 2 (Jan Köhler), Malachov (Michal Zelenka), Antonie (Klára Suchá), Angelika (Eva Kodešová), Max – dítě, Vnuk (Karel Prochor Malý), Amélie – dítě (Magdaléna Müller), Fabián – dítě (Alexandr Mojžíš), Porodní asistentka (Izabela Schenková), Žena (Dana Macáková) a Vypravěč (Lukáš Hlavica)
Hudba a zvukový design: Ladislav Železný a Tomáš Pernický
Délka (v minutách): 55:49
Jazyk: český
Vysíláno: Český rozhlas Vltava



autor: Hok
Spustit audio