Lenka Dusilová má čtyři nominace na Ceny Anděl. Akademii zaujala její deska Řeka. Nominaci získal i SOČR

1. březen 2021

Ačkoli se může zdát, že pandemie nemoci covid-19 drtivě zasáhla do kulturního dění, nominace na Ceny Anděl ukazují, že i přes tuto nepřízeň vznikla v Česku řada pozoruhodných projektů. O nejlepších z nich se rozhodne 29. května. Nejvíce nominací získala Lenka Dusilová v kategoriích Album, Skladba, Sólová interpretka a Alternativa a elektronika. Je tedy zaslouženou favoritkou letošního již třicátého ročníku. Poslechněte si pořad Album dne věnovaný desce Řeka.

Nominace na cenu Anděl

V prestižní kategorii Album stojí Dusilová s projektem Řeka vedle písničkáře Jaromíra Nohavici a jeho desky Máma mi na krk dala klíč a vedle Tata Bojs s albem Jedna nula. Tato trojice se utká o ocenění i v kategorii Skladba. Tata Bojs a Jaromír Nohavica navíc patří se třemi nominacemi mezi další favority cen Anděl.

Čtěte také

V kategorii Klasika zaujali klavírista Jan Bartoš, dirigent Jakub Hrůša a Symfonický orchestr Českého rozhlasu s Klavírním koncertem a symfonickou básní Toman a lesní panna Vítězslava Nováka, Karel Dohnal s českou hudbou pro klarinet a hudba pro anglickou princeznu Annu v podání Jany Semerádové a souboru Collegium Marianum.

Jakub Hrůša a Jan Bartoš

O Anděla v kategorii Jazz se budou ucházet Concept Art Orchestra s albem 100 Years, projekt Bigbandová elektronika od Cotatcha Orchestra a autorská deska Hope Tomáše Lišky a kapely Invisible World.

Ceny Anděl uděluje hudební akademie od roku 1991. Vítězové jednotlivých kategorií získávají sošku anděla s rozepjatými křídly hrajícího na roh od akademického sochaře Jaroslava Róny.

Spustit audio

Související