Národní divadlo Moravskoslezské a Národní divadlo v Brně zahajují novou sezonu

6. září 2017

Divadelní fanoušci si opět přijdou na své. Národní divadlo v Brně a Národní divadlo moravskoslezské zahajují novou divadelní sezonu.

Zahájení sezony Národního divadla v Brně proběhne 6. zaří v rámci slavnostního open air koncertu na Zelném trhu. Divadlo do nové sezony vstupuje se starostmi, které se týkají oprav Janáčkova divadla. Dodavatel oprav budovu převzal na konci června letošního roku. S dokončením se počítalo někdy na podzim příštího roku. Kvůli nálezu nebezpečných azbestových materiálů se ale opravy prodlouží a prodraží. Zejména operu a balet tak čeká provizorium, třeba v Mahenově divadle, na Špilberku nebo Biskupském dvoře.

Janáčkovo divadlo v Brně

Tématem nadcházející operní sezony jsou mezilidské vztahy - vášnivé, něžné, složité, nebezpečné. Tomuto zadání odpovídá i první premiéra nové sezony nazvaná „Pravidla slušného chování v moderní společnosti“, kterou pro Národní divadlo Brno napsala autorská dvojice Michal Nejtek a Jiří Adámek. Výrazným titulem na repertoáru opery Národního divadla Brno bude „Faust a Markétka“, opera Charlese Gounoda v režii uměleckého šéfa opery Jiřího Heřmana a pod vedením šéfdirigenta Marka Ivanoviče.

02998275.jpeg

V nové sezoně bude také uvedena opera Petra Iljiče Čajkovského „Piková dáma“. Režijně se jí ujme Martin Glaser. „Je to úchvatná záležitost, pokud se jedná o hudební stránku. Vzhledem k tomu, že je to čirá romantika s postavou, která propadne šílenství, je to pro mě jako pro režiséra velmi inspirativní. Navíc je tu silné téma nemírnosti, kterou trpí celá naše civilizace,“ vysvětluje ředitel divadla Martin Glaser.

Jan Burian: Rekonstrukce přiblíží Státní operu k její původní podobě

03696445.jpeg

Pražské Národní divadlo dnes slavnostně zahájí svou 135. sezonu. Umělecké soubory pražského Národního divadla připravují pro nadcházející sezonu 21 premiér, přičemž na repertoáru zůstane 56 stávajících inscenací.

Činoherní soubor uvede devět celovečerních premiér. Představí nový alternativní hrací prostor nebo dramatickou soutěž. Za pozornost stojí projekt „Hoří v sadě rodném květ“ v režii pěti českých režisérů - Jana Antonína Pitínského, Jana Nebeského, Jiřího Jelínka, Jana Friče a Martina Františáka. V této sezoně se balet Národního divadla Brno uvede ve třech premiérách. Kromě „West Side Story“ a baletu „Amadeus Mozart“ to bude insenace 4 Elements.

Jednou z priorit současného vedení činohry Národního divadla Brno je také podpora současné české dramatiky. Vyhlásilo proto soutěž o původní české drama: AUDIENCE ČESKÝCH HER. Vítěz získá stotisícovou odměnu a jeho text se v přístí sezoně uvede na scéně Mahenova divadla.

03700284.jpeg

99. sezonu zahájí tento víkend slavnostně i Národní divadlo moravskoslezské. Do nové sezony vstupuje s plánem oprav jedné z budov. Jedná se o Divadlo Jiřího Myrona. Poslední rekonstrukce proběhla zhruba před třiceti lety. „Dojde ke změně vstupu do divadla v historické části Národního domu, vznikne nová divadelní pasáž s předprodejem, foyer se změní v denní kavárnu. Ve vedlejším domě, kde je provozní zázemí včetně zkušeben, vznikne komorní scéna pro 60 diváků,“ přibližuje plán rekonstrukce Jiří Nekvasil. Po dobu oprav se soubor nastěhuje do provizorních prostor na ostravskou Černou louku do pavilonu G.

03287766.jpeg

Finance na fungování divadla musí zajistit město. „Rozpočet města ještě není schválen, náklady budou letos větší, protože v létě prošlo zákonné navýšení platů pracovníků v kultuře. Doufám, že město bude divadlu nakloněno i co se týče provozních peněz. Na rekonstrukci jdou finance samozřejmě z jiných prostředků,“ říká Jiří Nekvasil. Do podpory divadla se zapojí i Moravskoslezský kraj.

Prvním operním titulem se stane tragédie „Othello“ s hudbou Giuseppe Verdiho. Premiéra proběhne 19. října v Divadle Antonína Dvořáka. Nebude se jednat o jediný Verdiho titul. Po čtrnácti letech se divadlo rozhodlo vytvořit novou inscenaci jedné z nejhranějších oper světa - „La traviaty“. Po více než 40 letech se také na jeviště Národního divadla moravskoslezského vrátí opera Dmitrije Šostakoviče „Lady Macbeth Mcenského újezdu“, čímž navazujete na linii „Operních hitů 20. století“.

Marek Vrabec, umělecký ředitel MHF festivalu Dvořákova Praha

03471488.jpeg

Hudební manažer Marek Vrabec je jeden z prvních, který u nás získal poznatky ve svém oboru také zahraničním studiem.

Balet čeká první premiéra začátkem listopadu. Půjde o titul „All That Jazz, Rock, Blues“ s choreografiemi Itzika Galiliho „O Balcão de Amor“ a „Rain Dogs“ Johana Ingera.

Činohra Národního divadla moravskoslezského nabídne klasická díla, například Ibsenova „Peera Gynta“ nebo hru Eugena Labiche „Šťastni ve třech“, také dramatizace bestsellerů světové literatury jako je „Paní Bovaryová“ Gustava Flauberta.

Soubor operety a muzikálu čekají dvě premiéry. První, romantický muzikál „Romeo a Julie“, napsal na základě tragédie Williama Shakespeara ostravský tým - Boris Urbánek a Jaromír Nohavica, režisérem bude Šimon Caban. V dubnu příštího roku to bude slavný muzikál „Cats“ Andrewa Lloyda Webbera.

Spustit audio