Jean-Guihen Queyras

Rezidenční umělec – violoncello

Zvídavost, rozmanitost, bezchybná technika a intenzivní soustředění na samotnou hudbu charakterizují umělecký projev fenomenálního violoncellisty kanadsko‑francouzského původu. Jean‑Guihen Queyras je vášnivě oddaný hudbě. Dbá na souznění interpreta i posluchače s vnitřní motivací skladatele. Tomuto přístupu se naučil od Pierra Bouleze, se kterým ho pojilo dlouholeté umělecké partnerství.

Jean‑Guihen Queyras se s ohromující samozřejmostí pohybuje mezi poučenou interpretací staré hudby a intenzivním kontaktem se současnými tvůrci. Ve světové premiéře uvedl díla skladatelů, jako jsou mj. Ivan Fedele, Gilbert Amy, Bruno Mantovani, Michael Jarrell, Johannes Maria Staud, Thomas Larcher a Tristan Murail.

Byl zakládajícím členem souboru Arcanto Quartet a je členem slavného tria s Isabelle Faust a Alexanderem Melnikovem, který je společně s Alexandrem Tharaudem jeho pravidelným klavírním doprovazečem.

Díky hudební všestrannosti mu mnoho koncertních síní, festivalů a orchestrů nabídlo, aby se stal jejich rezidenčním umělcem (mj. Concertgebouw Amsterdam, Festival d’Aix‑en‑Provence, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, londýnská Wigmore Hall). Působivá je také diskografie Jeana‑Guihena Queyrase. Vedle klasických nahrávek zmiňme titul „Thrace: Sunday Morning Sessions“, který nabízí směs současné hudby, improvizace a tradiční středomořské hudby.

Jean‑Guihen Queyras je profesorem na Hudební akademii ve Freiburgu a uměleckým ředitelem festivalu Rencontres Musicales de Haute‑Provence ve Forcalquier.

JEAN-GUIHEN QUEYRAS VYSTOUPÍ:

R4 | JEAN-GUIHEN QUEYRAS HRAJE DVOŘÁKA
pondělí 7. 12. 2020 | 19.30 hodin
Rudolfinum

R10 | QUEYRAS HRAJE HAYDNA A STRAUSSE
pondělí 19. 4. 2021 | 19.30 hodin
Rudolfinum

P4 | QUEYRAS HRAJE HAYDNA A STRAUSSE
úterý 20. 4. 2021 | 19.30 hodin
Rudolfinum

Sledujte nás