Nové album Griseldy Sanderson nechává rozeznít kuriózní nástroje

18. září 2017

Skotská houslistka Griselda Sanderson vydává nové album. Své posluchače překvapí netradičními nástroji.

Houslistka Griselda Sanderson se věnuje tradiční hudbě z britských ostrovů Skandinávie. Své nové album Veer natočila s flétnistou Ricardem de Noronhou z Portugalska. Houslistka čerpá hlavně z tradic rodného Skotska, ale přitom je to muzikantka s velmi širokým rozhledem, který sahá od Afriky přes Portugalsko až po Skandinávii.

Natočila například společné album s hráčem na jednostrunné housle z Gambie a inspiruje se styly z Norska a Švédska - a dokonce se naučila hrát na houslím příbuzné nástroje ze Skandinávie. Na své poslední album s názvem Veer, což znamená Zatáčet, si jako spoluhráče přizvala Ricarda de Noronhu z Portugalska. Ten hraje vedle perkusí na široký sortiment fléten, včetně slovenských fujar, které si Noronha vyrábí sám.

Na novém albu skotské houslistky Griseldy Sanderson a multiinstrumentalisty Ricarda de Noronhy z Portugalska slyšíme celou řadu nepříliš obvyklých nástrojů. Ricard de Noronha například rozšiřuje zvukový rejstřík nahrávky o jeden z vůbec nejstarších nástrojů, brumli, kterou tvoří jazýček a podkova, vkládaná mezi zuby či rty hráče. Dalším kuriozním nástrojem je houslím příbuzná nyckelharpa. Hraje se na ni smyčcem, výšku tónu ale místo prstů na hmatníku určuje klávesový mechanismus - švédské slovo nyckel totiž označuje klávesu. Podobné jako housle hardanger má nyckelharpa přídavné rezonanční struny, které se rozeznívají samostatně a velmi zajímavě tón nástroje přibarvují.

autoři: Petr Dorůžka , Hok
Spustit audio