Ostravské industriální experimentování: SOČR uvedl avantgardní operu Mortona Feldmana

29. červenec 2019

Mezi 22. a 31. srpnem proběhne festival Ostravské dny, který vnáší hudbu do bývalých průmyslových budov situovaných mezi historickým centrem města a Vítkovicemi. Rozhlasoví symfonikové se ujmou jeho závěrečného koncertu. Na programu bude mj. i avantgardní opera.

Ve světové premiéře nejprve vyslechnou hosté skladbu There Is An Island Above The City (Nad městem je ostrov) od jednoho z nejoriginálnějších českých tvůrců Petra Bakly (*1980). Symfonický orchestr Českého rozhlasu u této příležitosti povede německý dirigent (a také houslista) Peter Rundel (*1958).

Závěrečnou skladbou a očekávaným vyvrcholením festivalu se pak stane jediná opera skladatele americké experimentální scény Mortona Feldmana (1926–1987) s názvem Neither. Libreto k ní napsal dramatik, prozaik a odpůrce opery Samuel Beckett (1906–1989). Není bez zajímavosti, že šestnáctiřádkovou báseň zaslal proslulý představitel absurdního divadla Mortonu Feldmanovi na pohlednici. Miniaturní text nakonec autor přiřkl sólovému sopránu.

Náročného partu se ujme diva německých operních scén, sopranistka Claudia Barainsky, která má na svém kontě řadu vynikajících nahrávek hudby 20. a 21. století.  Jako operní scéna poslouží Zastřešené náměstí v objektu Trojhalí Karolina, které tvůrčím způsobem oživí tandem z Národního divadla moravskoslezského, režisér Jiří Nekvasil a scénograf David Bazika.

Večer zaznamená Český rozhlas Vltava, generální mediální partner festivalu.

Program závěrečného koncertu Festivalu Ostravské dny:

Sobota 31. 8. 2019, Trojhalí Karolina, 19:00
·         Petr Bakla: There Is An Island Above The City (2018)
·         Morton Feldman: Neither (1977)

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu