Poslední husička: hra, v níž se ocitnete tajemstvím politické kuchyně blíže, než jste doufali

30. srpen 2020

Poslední husička s podtitulem Dramatické gastropolitikum se nese v duchu ubuovské grotesky, více než satirou na aroganci a prospěchářství představitelů politické moci je ale nemilosrdným zrcadlem společenské lhostejnosti a manipulovatelnosti.

Její autor, tvořící pod pseudonymem SdCh, je spisovatel, dramatik, skladatel a textař Miloslav Vojtíšek, lídr kapely Ruce naší Dory, dřívější správce hřbitova a nynější správce fotbalového hřiště. Je držitelem dvou Cen Alfréda Radoka za nejlepší původní českou a slovenskou hru a ceny Muriel za komiks Varlén.

Poslední husičku napsal před pěti lety „jak na počest pětadvacátého výročí sametové revoluce, tak na počest šestašedesátého výročí Vítězného února“ a byla představena v rámci projektu Cena Ferdinanda Vaňka formou scénického čtení v Dejvickém divadle.

Od svého vzniku však hra nijak neztratila na aktuálnosti, naopak, mnohé situace a obrazy ve své bolestné i komické absurditě časem ještě posílily. Na jejich rozhlasové interpretaci má zásadní podíl herec Miroslav Hanuš v úloze Politického činitele, kterého obdařil sebevědomou přezíravostí, ironií i slastným požitkářstvím patřičně znervózňujícím doktora v podání Martina Fingera.

Poslechněte si debatu s tvůrci a členy odborné poroty!

Kdy: středa 14. října 2020 | 17:00 – 18:00
Jak: online stream na webu Prix Bohemia Radio

Šetříme lesy, šetřete taky! Na scénář dramatu se podívejte ve svém mobilu nebo na počítači.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Soutěžní kategorie: Drama
Název: Poslední husička
Autor: S.d.Ch.
Režie: Vít Vencl
Mistr zvuku: Dominik Budil
Zvukový design: Jan Trojan
Hudba: Jan Jirucha, Štěpán Janoušek
Dramaturgie: Klára Novotná 
Obsazení: Miroslav Hanuš, Martin Finger, Anna Theimerová, Radovan Klučka a Jiří Maryško
Délka (v minutách): 54:54
Jazyk: český
Vysíláno: Český rozhlas Vltava

autor: Hok
Spustit audio