Rozhlasoví symfonici vystoupili na Dvořákově Praze

15. září 2019

Dvě vystoupení čekají Symfonický orchestr Českého rozhlasu na letošním v pořadí už 12. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Ve středu 11. září společně s britským dirigentem Jamesem Juddem naplnil jeden ze záměrů festivalu, totiž seznamovat veřejnost i s méně hranými skladbami Antonína Dvořáka. Tentokrát padla volba na raný Koncert pro violoncello a klavír A dur, o jehož začlenění do běžného sólového repertoáru violoncellistů se zasadil Tomáš Jamník, velmi úspěšný interpret, laureát soutěže Pražské jaro 2006, v současnosti žijící v Berlíně.

Nepřestávejte milovat klasickou hudbu. Je součástí vás, vaší kultury i národní identity, říká sopranistka Renée Fleming

Renée Fleming v Obecním domě

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pozval 9. července do metropole hvězdnou americkou sopranistku Renée Fleming. Na koncertě v Obecním domě pod taktovkou izraelského dirigenta Elliho Jaffeho zazněly operní árie, ale také písně a ukázky z operet a muzikálů. A právě s Renée Fleming vám Mozaika přináší exkluzivní rozhovor.

Koncert A dur zazněl v orchestrální úpravě předního znalce Dvořákova díla Jarmila Burghausera. Tuto skladbu pak orámovala Brahmsova Tragická předehra, stvrzující autorovo mistrovství a dovednosti na poli hudby symfonické, a také posluchačsky vyhledávaný opus Dvořákova žáka a zetě Josefa Suka, suita ze scénické hudby k Zeyerově dramatické pohádce Radúz a Mahulena.

Rovněž druhý večer, na kterém se SOČR podílí, má přídech objevnosti, dokonce neváháme uvést zcela mimořádné exkluzivity! Na 19. září se totiž plánuje  koncertní uvedení první verze opery Král a uhlíř z roku 1871. Prakticky zapomenuté operní dílo z Dvořákova raného období nebylo za jeho života nikdy uvedeno. Poprvé a naposledy zaznělo v roce 1929 v Národním divadle, od té doby provedeno nebylo a jeho nahrávka dosud neexistuje. To se změní právě letos, při novodobé premiéře, kterou zaznamená Český rozhlas.

Interpretačně náročných partů se ujme plejáda předních operních sólistů (Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Roman Hoza, Jozef Benci, Lucie Hilscherová, Josef Moravec, Dana Burešová, Jana Sibera, Jan Šťáva) v čele s dirigentem Tomášem Braunerem a ve spolupráci s Pražským filharmonickým sborem.  Můžete být u toho – ve čtvrtek 19. září od 19 hodin ve Dvořákově síni Rudolfina.

12. ročník MHF Dvořákova Praha nabízí dva týdny jedinečné hudby, hvězdných interpretů a mimořádných zážitků. Taktovku na festivalu pozvednou vedle mnoha jiných i Zubin Mehta, Neeme Järvi, Christoph Eschenbach nebo Semyon Bychkov. Diváci se mohou těšit na sólová vystoupení Iva Pogoreliche, bratrů Capuçonových, Jiřího Bárty nebo Gila Shahama.

Spustit audio