SOČR představil zhudebněnou Erbenovu baladu Polednice v české premiéře

21. říjen 2019

V pondělí 18. listopadu prostoupila Dvořákovu síň atmosféra pohádková, baladická i démonická. Šéfdirigent Alexander Liebreich zvolil pro první koncert z cyklu „R – klasika v Rudolfinu“ díla Maurice Ravela, Ondřeje Adámka a Sergeje Prokofjeva. Společně s rozhlasovými symfoniky vystoupil v Adámkově Polednici i Pražský filharmonický sbor. Záznam nabídne 20. listopadu ČRo D-dur.

Líbeznou pohádkou suitu Má matka husa Ravel původně složil jako čtyřruční klavírní dílko pro děti svých přátel. Námět k jednotlivým výjevům čerpal ze starých francouzských pohádek. Premiéra se uskutečnila v roce 1910, v roce 1911 vznikla úprava do pětivěté orchestrální suity a nakonec, v roce 1912, i komorně laděný stejnojmenný balet.

Touhu vytvořit vlastní verzi Polednice, vycházející z balady Karla Jaromíra Erbena, v sobě Ondřej Adámek objevil po poslechu stejnojmenné symfonické básně Antonína Dvořáka. Jeden z nejvýznamnějších českých skladatelů současnosti, absolvent hudebních škol v Praze a ve Francii, který už druhé desetiletí žije a tvoří v zahraničí, se světové premiéry svého opusu dočkal na Varšavském podzimu v roce 2013. Národní symfonický orchestr Polského rozhlasu z Katovic vedl jeho tehdejší šéf Alexander Liebreich – a skladba ho prokazatelně zaujala! V díle se k orchestru připojí i Pražský filharmonický sbor.

Ondřej Adámek

Koncert uzavřela Symfonie č. 3, ve které Sergej Prokofjev zpracoval materiál ze své nebývale moderní opery Ohnivý anděl podle stejnojmenného románu Valerije Brjusova. Příběh vášnivé lásky, démonické posedlosti i čarodějnictví prostupuje hudba pochmurná, mystická, místy archaická a mimořádně expresivní.

PROGRAM:
Maurice Ravel (1875–1937): Má matka husa, suita
Ondřej Adámek (1979): Polednice, skladba pro sbor a orchestr
Sergej Prokofjev (1891–1953): Symfonie č. 3 c moll, op. 44

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Alexander Liebreich - dirigent
Pražský filharmonický sbor, sbormistr Lukáš Vasilek

 

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu