Špičkový francouzský klavírista Jean‑Efflam Bavouzet přednesl sólo v Ravelově Koncertu G dur

13. březen 2023

Francii patřil 13. března koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu s jeho hlav­ním hostujícím dirigentem Robertem Jindrou. Večer zahájila pocta architektovi Gustavu Eiffe­lovi ve valčíkovém rytmu od Arvo Pärta. Jean‑Efflam Bavouzet přednesl sólo v Ravelově Koncertu G dur s půvabnou valčíkovou střední větou. A do třetice jsme mohli vyslechnout jedinou symfonii francouzského romantického autora Ernesta Chaussona.

Arvo Pärt: Silhouette, hommage à Gustave Eiffel
Maurice Ravel: Koncert pro klavír a orchestr G dur
Ernest Chausson: Symfonie B dur, op. 20

Robert Jindra dirigent
Jean-Efflam Bavouzet klavír

Pärtova skladba Silhouette, pocta Gustavu Eiffelovi, staviteli ikonické pařížské věže, vyjadřuje pomocí smyčců a bicích nástrojů střízlivou racionalitu, chladnou eleganci, vzdušné křivky a taneční lehkost odvážné stavby i její stavební fáze. Ostatně Pärt se nechal inspirovat architektonickými plány! Silhouette poprvé zazněla v roce 2010 při inauguračním koncertě estonského šéfdirigenta Orchestre de Paris Paava Järviho.

Arvo Pärt

Klavírní koncert G dur zkomponoval Maurice Ravel jako brilantní kus vyzdvihující virtuozitu a uplatnil v něm baskické hudební motivy. Premiéru měl v roce 1932 v Salle Pleyel pod autorovou taktovkou, v podání Orchestre Lamoureux a pianistky Marguerite Long. Stejně jako v dalších Ravelových opusech i v tomto díle se můžeme kochat typickými znaky jeho tvorby, jako jsou vybroušená forma, čistý, jasný a přesný projev i rafinovanost.

Robert Jindra diriguje Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Podobně jako Franck napsal i Ernest Chausson jedinou symfonii, podobně jako on ji propojil opakujícím se tématem, model však posunul dál – k dramatičnosti i impresím. Promítl do ní i další kvality, jež mu byly blízké, zejména lyrismus, elegantní projev a rafinovanou formu. Ve všech Chaussonových dílech se dočkáme výrazně krásné, osobité, francouzsky apartní hudby – a je tomu tak rovněž v Symfonii B dur, která měla za autorova řízení premiéru v pařížském Salle Érard v roce 1891.

autor: SOČR
Spustit audio

Související

  • Bavouzet hraje Ravela

    Rudolfinum, 13. března 2023 v 19.30 hodin. Veřejná generální zkouška v 9.30 hodin.