Václav Trojan a Jiří Trnka: Šťastné spojení skladatele s filmařem

22. listopad 2020

Václav Trojan s Jiřím Trnkou tvořili sehranou pracovní dvojici. Hudební tvůrce se dokázal přizpůsobit režisérovým vizím a dodával jim další rozměr. Vznikla tak řada skvostů československého filmu. Právě hudbě Václava Trojana pro Trnkovy snímky bude věnován další čtyřdílný cyklus nového pořadu ve vysílacím schématu Českého rozhlasu Vltava – Klapka, který posluchače zavádí do světa filmové hudby. Připravil ho Tomáš Pilát.

Trojan nejdřív u Trnky působil jako hudební dramaturg, velmi brzy pak jako skladatel. Hudebními partiturami opatřil množství Trnkových krátkých snímků a všechny zásadní filmy celovečerní. Jeho filmová hudba si přitom žije vlastním životem a bývá slyšet i na koncertních pódiích.

Český hudební skladatel Václav Trojan (1907 - 1983)

Trojana to ovšem nejdřív táhlo za klasickou hudbou. Zpíval v Praze u Křížovníků, studoval varhany, dirigování a skladbu, vyznal se ve čtvrttónové hudbě i ve folklóru. Osm let, mezi roky 1937 a 1945, působil v Československém rozhlase. V práci na hudbě filmové tak autor uplatňoval své univerzální hudební znalosti a zkušenosti. Však taky Jiří Trnka „svého“ skladatele přemlouval, aby se věnoval pouze psaní pro filmy. Věděl proč – hudba byla nedílnou součástí jeho opusů, povznášela je do nečekaných dimenzí, dokreslovala dění na plátně a často nahrazovala mluvené slovo. Trojan uměl tóny vyjádřit jak ruchy, tak hlasy zvířat, a dokonce i denní náladu. Jeho hudba s filmovými sekvencemi dokonale srostla.

Čtěte také

Hostem Tomáše Piláta ve čtyřdílné sérii je muzikolog Jakub Vlček. Mluvit se bude obecně o hudebním cítění Václava Trojana a jeho hudební řeči a samozřejmě o jejich propojení s konkrétními filmy s důrazem na ty celovečerní. Špalíček, Císařův slavík, Bajaja, Staré pověsti české, Osudy dobrého vojáka Švejka, Sen noci svatojánské – to jsou základní stavební kameny československé animované kinematografie. Stejně tak ale třeba i dva snímky krátké, které stály u počátku (Zasadil dědek řepu) a konce (Ruka) spolupráce dvou významných osobností svých oborů. I o nich bude v pořadu Klapka řeč. A samozřejmě bude znít Trojanova nádherná hudba. Poslouchejte od 1. listopadu čtyři neděle po sobě, vždy od půl páté odpoledne.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.