Za svůj džem dostala gurmánského Oskara. Mnoho skvělých chutí je jen dílem náhody, říká marmeládovnice

30. květen 2022

Jozefína Růžičková je podnikatelka a zakladatelka značky Rose Garden. Jednoho dne se rozhodla, že odejde z Prahy a přestěhuje se na Šumavu. Tam začala vařit džemy a marmelády, a v roce 2017 dokonce získala gurmánského Oskara. „Ta profese vypadá romanticky, ale když taháte bedny s višněmi, už je to o něčem jiném,“ směje se. V rozhovoru s Terezou Kostkovou popisuje, jak se k džemům dostala, jaké má ona sama nejraději a třeba jestli nějaký její výrobek někdy letěl do koše.

Marmeládovnice Jozefína Růžičková začala svoji profesní pouť úplně jinak než s marmeládami. „Vystudovala jsem ekonomku a dlouho pracovala v nadnárodní korporaci. Až po letech jsem se dostala k džemům.“

„Vdala jsem se na Šumavu a přemýšlela, co tam budu dělat, abych nemusela dojíždět do Prahy. Pak jsem zkusila vyrobit pár citrusových marmelád. Nezajímaly mě ty nudné z domácího ovoce, ale ty citrusové. Poslala jsem je do soutěže a získala dvě bronzové medaile,“ vypráví.

„Musela jsem si samozřejmě vybudovat vlastní profesionální kuchyň, která je schválená hasiči, hygienou a tak dále. Měla jsem štěstí, že jsem ji mohla vybudovat přímo v domě.“

Marmeládovnice s bicepsy

Podle královny marmelád se tato profese může jevit trochu romanticky, ne vždy je to ale procházka růžovou zahradou. „Profese marmeládovnice vypadá zvenku romanticky, ale když taháte těžké bedny s dvaceti kily višní, tak už je to o něčem jiném. To, co není na té práci vidět, jsou ty bicepsy,“ směje se.

Marmelády Jozefíny Růžičkové získaly světová ocenění

Za džem z rumu, fíků a hrušek dostala podnikatelka v roce 2017 gurmánského Oscara. „Mnoho džemů je dílem náhody. U fíků s hruškami jsem chtěla udělat fíkový džem, ale nechtěla jsem, aby tam bylo hodně peciček. Tak jsem tam zkusila přidat hrušky. Pořád to mělo takovou zemitou příchuť, skoro až pachuť, takže jsem tam zkusila nalít karibský rum a fungovalo to,“ raduje se Jozefína Růžičková.

Zároveň přiznává, že jedna z marmelád letěla do koše. „To když jsem v bláhové naivnosti vmíchala do citrusu kondenzované mléko a srazilo se to. Většinou, když se mi ale nějaká nepovede, tak z toho ještě něco vykouzlím,“ říká.

Za základ dobré marmelády považuje samozřejmě kvalitní ovoce. „Po několika letech, co jsem bydlela v Prachaticích, jsem zjistila, že asi patnáct kilometrů od nás je oblast, kde se tradičně pěstovalo ovoce, takže nakupuju tam. A citrusy odebírám z rodinné farmy ze Sicílie. Něco si také pěstuji sama, třeba chilli, rakytník, kiwi a také bylinky,“ dodává v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , Hok
Spustit audio

Související