Žárlivec, který se s Chaplinem měl oddat sexuálnímu dobrodružství. Příběhy slavných: Luis Buñuel

25. květen 2018

O režisérovi, který šokoval. Učinkují: Luděk Munzar, Josef Somr a Daniela Kolářová.

Rodina Luise Buñuel patřila k nejbohatším ve Španělsku. Když chodil do jezuitské koleje, nebyl v jeho chování žádný náznak skandálu. I když přece. Při večeři rodičům a sestrám oznámil, že v kotli s polévkou objevil špinavé trenýrky jednoho z jezuitských učitelů. Otec hned nakráčel do koleje, aby si stěžoval, doma pak čekaly na Luise výčitky.

Společné vize s Dalím

Jeho nejznámější film Andaluský pes vznikl na základě snu. Buňuel viděl měsíc v úplňku, napůl rozdělený mrakem. Následoval obraz, kdy břitva rozřízla oko. V té době mu Salvador Dalí vykládal o svém snu: uříznuté lidské ruce, po které lezla spousta mravenců. A pak dodal: A co kdybychom z těchhle vizí udělali film? Scénář měli za týden hotový.

Peníze na film dostal od matky díky přímluvě rodinného přítele notáře. Spojil se s vedením společnosti Paris Studios Billancourt a během dvou týdnů Andaluského psa natočil. V několika záběrech je vidět i jeho budoucí žena. Během natáčení filmu se Luis a Jeanne zasnoubili. Vzali se po osmi letech známosti.

Orgie s Chaplinem

Svatba byla tajná. Tatínek Jeanne se o ní dozvěděl z vývěsky. Buñuel tehdy zrovna pracoval v Madridu a na vlastní svatbu přijel do Paříže jen na skok, na půl dne. I na snubní prstýnek zapomněl. S ženou pak spolu byli přes 50 let. Nebyl ale svatý.

Ještě před svatbou pro něj a dva jeho španělské přátele zorganizoval Charlie Chaplin v Hollywoodu sexuální dobrodružství. Přijely čtyři krásné dívky z Pasadeny, ale k nevoli přítomných se všechny chtěly pomilovat s Chaplinem, a ne s nimi. Pohádaly se, naštvaně odjely, a tím celé orgie skončily.

Rozhovor o komunistovi měl následky

Ve 40. letech pracoval Buñuel v New Yorku v Muzeu moderního umění. Dalí z legrace v jednom z rozhovorů pro americké noviny prohlásil, že je Buňuel komunista. Ten pak dal výpověď sám, aby se vyhnul vyhazovu. Snažil se uplatnit v Spojených státech, ale po roce odjel do Mexika. Zdá se, že všechno zlé, je pro něco dobré. Tady potkal producenta Gustavo Alatrista.

Začalo Buñuelovo nejproduktivnější období. Natočil zde 20 filmů. Snímek On si psychologové promítali jako skvělou analýzu stavu chorobné žárlivosti. Luis Buñuel byl žárlivý. Jeho žena kvůli tomu přestala docházet na hodiny klavíru. Na večírku v Mexiku piano prodal za tři lahve šampaňského. Aby to napravil, koupil své ženě akordeon a moderní šicí stroj.

Už je čas, Luisi…

Luise Buñuela inspirovaly sny, vidiny, atmosféra barů. I film Viridiana, za který obdržel Zlatou palmu v Cannes, vznikl na základě režisérova snu. Byl to obraz uspané novicky, kterou na posteli líbá strýc. Režisérovi se však zdál se španělskou královnou.

Když zemřel jeho otec, měl vidiny, že obživl a vztahoval k němu ruce. Pak se mu nikdy nezjevil, až ve stáří. „Zase jsem ho viděl, tentokrát ve snu a zase ke mně vztahoval ruce, jako kdyby říkal: Už je čas, Luisi. Už je čas….“

autoři: zk , Jiří Houdek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.