Závažně i lehkovážně s Vladimírem Válkem

15. březen 2017

O čestném šéfdirigentovi SOČRu Vladimíru Válkovi se ví, že je odkojen jazzovou muzikou a rytmus swingu ho vždy znovu potěší i rozparádí. V pondělí 3. dubna se jazzových názvuků samozřejmě dočkáme v Koncertu pro klavír a orchestr od Jaroslava Ježka, klasika české populární hudby i tvůrce hudby vážné.

Koupit vstupenku

Svým absolventským dílem oboru skladba na Pražské konzervatoři, které v červnu 1927 uvedla v premiéře ve vznešeném sále Rudolfina Česká filharmonie, zase jednou porušil zákony stylu „klasiky“; první větu totiž napsal jako foxtrot a pomalou jako tango.

Zatímco před devadesáti lety byl sólistou jeden z jeho nejbližších přátel Václav Holzknecht, tentokrát se o působivou interpretaci postará Tomáš Víšek, další ze zasvěcených a oddaných interpretů děl Jaroslava Ježka.

Sólisty „odjinud“, sopránsaxofonistu Rostislava Fraše a barytonsaxofonistu Róberta Mitregu, přizval Vladimír Válek k provedení skladby Lukáše Hurníka. Ve Variacích na téma Franka Zappy se autor zřetelně hlásí ke svým rockovým východiskům. Výrazná rytmičnost a skvělý prostor pro sólové saxofony jistě přispějí k atraktivnosti programu.

Druhá část večera se pak bude odvíjet na vlně českých klasiků. Od Bedřicha Smetany vyslechneme Slavnostní předehru C dur, která vznikla ke konkrétní příležitosti: V den, kdy byl 16. května 1868 pokládán základní kámen ke stavbě Národního divadla, uspořádali nadšení vlastenci před večerním představením Smetanova Dalibora živý obraz s tématem „Národ sobě“. Právě k němu zkomponoval Smetana doprovodnou hudbu, směřující k triumfálnímu závěru s myšlenkou: „Co slavně bylo započato, aby bylo také slavně dokonáno“.

A samotný závěr koncertu, nad nímž se bude vznášet taktovka rodáka ze severní Moravy, je zadán pro bezesporu nejvýznamnější orchestrální kompozici Válkova krajana, Janáčkovu Sinfoniettu. Fanfáry inspirované vytrubováním vojenské kapely se nakonec skladateli rozrostly do pětidílné symfonické skladby, kterou chtěl – dle vlastních slov – vyjádřit „dnešního svobodného člověka, jeho sílu a odvahu.“

Koncert rozhlasových symfoniků v čele s Vladimírem Válkem můžete poslouchat také v přímém přenosu stanice Vltava – v pondělí 3. dubna od 19.30 hodin.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu