Ztišil se váš přijímač? Pak je vše v pořádku!

22. listopad 2012
Zprávy

Možná se vám v nejbližších dnech bude zdát, že vysíláme potichu. Nebo se vám při cestě náhle autorádio zhlasí a po chvíli naopak ztlumí. Co se to děje? Nic špatného – díky tomu už brzy budeme vysílat lépe.

V těchto dnech se v celé České republice mění nastavení parametrů VKV vysílačů všech rozhlasových stanic. Protože jsou změny postupné, mohou dočasně nastat rozdíly v hlasitosti vysílání stanic nebo jejich jednotlivých vysílačů na různých frekvencích.

Důvodem přenastavení je doporučení Mezinárodní telekomunikační unie (ITU, doporučení ITU-R BS.412-9) a opatření Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), které zavádí omezení parametru výkonu multiplexu (MPX Power) na definovanou hodnotu. Toto opatření by mělo zejména omezit vzájemné rušení jednotlivých rozhlasových vysílačů mezi sebou a rušení dalších radiokomunikačních prostředků (například letecké navigace).

Zvuk bude tišší, ale přirozenější

Český rozhlas už nastavil vysílače Vltavy, postupně se upravují vysílače Dvojky a od 19. listopadu upravuje i frekvence Radiožurnálu. V období od 19. listopadu do 20. prosince 2012 se proto může lišit hlasitost a charakter zvuku jednotlivých vysílačů Českého rozhlasu, což bude rušivé především při poslechu v autě, kdy dochází k automatickému přelaďování mezi jednotlivými vysílači daného programového okruhu.

Nejpozději do konce roku 2012 by měly být přenastaveny VKV vysílače všech rozhlasových stanic jak veřejnoprávního Českého rozhlasu, tak ostatních, soukromých celoplošných i regionálních rádií. Nové nastavení přinese oproti současnému stavu sice celkově nižší hlasitost, ale věrnější a přirozenější zvuk a větší vyrovnanost mezi hudbou a mluveným slovem, což ocení především náročnější posluchači.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , Jakub Čížek
Spustit audio