Čhavorenge a Ida Kelarová v Rudolfinu. Koncert k Mezinárodnímu dni Romů

6. duben 2024

Dětský soubor Čhavorenge se svou zakladatelkou a uměleckou vedoucí oslavuje Mezinárodní den Romů strhujícím koncertem v pražské Dvořákově síni. Zároveň tak vyjadřuje dík České filharmonii, pod jejímiž křídly působí rovných deset let.

Navázání spolupráce Idy Kelarové a ansámblu Čhavorenge s Českou filharmonií se datuje do roku 2014, kdy vše zaštítil ještě Jiří Bělohlávek. Tehdy poprvé vyjeli filharmonikové do romských osad na východě Slovenska.

Od té doby se v romském dětském souboru obměnilo několik generací členů a Ida Kelarová si je všechny pamatuje jménem. Vykonala s nimi velký kus práce. A to nejen u nás či na Slovensku, ale třeba také v Belfastu nebo v Londýně.

O spolupráci vznikl dokumentární film O čo ide Idě nebo cédéčko Hej Romale. Všichni zažili mnoho krásných tvořivých setkání romských a neromských dětí.

Je tedy co slavit a Čhavorenge i jeho náčelnice jsou na děti právem hrdí. Navíc Čhavorenge se nepředstavilo jen jako sbor, ale také jako líheň pěveckých i tanečních talentů.

Čhavorenge a Ida Kelarová vystoupili v Rudolfinu na dvou koncertech, v sobotu 6. a v neděli 7. dubna. První z koncertů vysíláme v přímém přenosu a součástí je i rozhovor s Idou Kelarovou.

Spustit audio

Související