Cyklostezka mezi Hradcem Králové a Pardubicemi má být hotová do čtyř let a za 50 milionů korun

1. květen 2024 08:12

Už chybí jen 50 milionů korun a 4 roky času a cyklostezka mezi Hradce Králové a Pardubicemi bude celá hotová. Alespoň tak zní ujištění z Pardubic, kde právě na území sousedního kraje zbývá dokončit posledních 10 kilometrů. U Hradce Králové je vše hotové. 

Co všechno se musí dokončit, aby bylo možné jezdit mezi krajskými městy na kole bezpečně a stranou od automobilového provozu, ví redaktor David Macháček. Kde musí tedy zatím cyklisté jezdit po silnici společně s auty?

Čtěte také

Je to čerstvá osobní zkušenost, protože jsem přijel před půl hodinou na kole z Pardubic do Hradce Králové a nejhorší je úsek mezi Dřítčí a Vysokou nad Labem, kde se pořád jezdí po silnici. Je to komunikace, která ještě před několika lety nebyla frekventovaná, ale s každým dostavěným satelitním ostrůvkem nových rodinných domů je ten provoz stále horší a horší.

V ranní a odpolední dopravní špičce je tam provoz pomalu už stejný jako na Hradubické čtyřproudovce spojující obě krajské metropole. Je tam zapotřebí si na kole dávat opravdu velký pozor, a musím se přiznat, že v některých chvílích mi tam opravdu zatrne.

Kudy by tedy měla vést samostatná cyklostezka stranou tohoto provozu?

Čtěte také

To je ono ujištění z Pardubic, protože na mapách je takový výběžek Pardubického kraje okolo Opatovické elektrárny, takže Pardubice musí zajistit větší část budované cyklostezky. A slibují, že už se konečně podařilo vyřešit všechny potřebné pozemky a trasování cyklostezky.

Pokud bych to tedy popsal na směru z Hradce Králové do Pardubic, tak ve Vysoké nad Labem se na kole přejede přes pověstný rámusící silniční most na pravý břeh Labe a cyklostezka prokličkuje mezi písníky za Opatovickou elektrárnou.

A tam, kde z elektrárny odváží odpad na skládku, se využije tato komunikace, cyklista se vrátí na levý břeh Labe a kolem řeky pojede až do Dřítče. Zde už se cyklostezka napojí na nyní připravené úseky cyklostezky.

Čtěte také

Kdo se o tuto stavbu musí tedy teď postarat?

Není zde žádný centrální stavitel, ale je to stále onen spolek obcí, který se jmenuje Hradubická - Labská. Stavět se bude zcela jistě po etapách, jak mi sdělili v Pardubicích. Teď je tedy zapotřebí najít oněch 50 milionů korun a snad do čtyř let by mělo být hotovo.

Ale je to opravdu záležitost jednotlivých obcí a zejména to, jak spojí síly dohromady. Tempo výstavby budou určovat především dotace. Protože obce mají samozřejmě zájem na tom, aby se velká část financování cyklostezky pokryla z dotací.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související