Divadlo miluji, ale chtěl jsem ho i nechat. Trpím workoholismem, říká herec Mark Kristián Hochman

Ve čtvrtek začíná v Olomouci festival Divadelní Flora. V inscenaci Vojcek_jednorozměrný člověk se na ní v titulní roli představí herec Mark Kristián Hochman. Znát ho můžete také ze seriálů Zlatá labuť nebo Smysl pro tumor.

V rozhovoru se mimo jiné zamýšlel i nad tím, jak moc je divadlo v dnešní době důležité, nebo jestli se ním dá uživit. Sám ho podle svých slov miluje, ale v jednu chvíli byl velmi blízko tomu, že s ním sekne. „Myslel jsem si, že si budu vydělávat třeba na stavbě nebo jezdit taxíkem. Nakonec mi ale zavolal jeden kamarád, druhý kamarád a jsem v tom znovu,“ usmívá se.

Mark Kristián Hochman, Filip Březina a Berenika Kohoutová ve štědrovečerní pohádce Klíč svatého Petra

Přiznává, že ví, jaké je to pracovně vyhořet. „V dnešní době je cool být přepracovaný. A když někdo není přepracovaný, tak je vlastně trochu líný. Nevím, kam to vede. Ale já workoholismem trpím, jsem nemocný,“ říká.

„Babička mi teď nedávno do telefonu říkala, že jet rychle a neústále dopředu je vlastně docela jednudoché. Říkala: Já jsem teď nastoupila do důchodu a musím říct, že nejtěžší je zabrzdit. A říkají to i piloti Formule 1, že brzdit je strašná síla,“ dodává.

V dnešní době je cool být přepracovaný. A když někdo není přepracovaný, tak je vlastně trochu líný.
Mark Kristián Hochman

A když přece jenom na pracovní přestávku mělo dojít, složenky byly proti. Chtěl jsem si dát pauzu, ale pak mi přišlo, kolik mám zaplatit na daních. A rázem jsem si uvědomil, že si nemůžu dovolit zastavit. A tak musím pracovat a radovat se z toho,“ zmínil Hochman.

Proč je podle něj divadlo pro společnost důležité? Kolika jazyky mluví? A jak je to s rolemi v nekonečných seriálech? Nejen to si poslechěnte v rozhovoru s Markem Kristiánem Hochmanem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: pese
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.