Festivalové rádio Českého rozhlasu Vltava a Pražského jara: Seznamte se s vítězi interpretační soutěže z let 2018 a 2019

10. květen 2021

Napětí a okamžiky vrcholného soustředění – to vše tradičně patří k festivalové soutěži mladých umělců, která se koná již od roku 1947. Poprvé (a doufejme, že naposledy) ji umlčela pandemie nemoci covid-19 v loňském roce, letos se v kategoriích klavír a smyčcové kvarteto bude opět rozhodovat o vítězích.

Všechny epizody

  • Ročník 2019

    Hoboj – 1. cena Martin Daněk (Česká republika)
    Martin Hybler: Sound-Telescope op. 42
    Francois Couperin: Koncert č. 11

    Flétna – 1. cena Chaeyeon You (Korejská republika)
    Jaroslav Pelikán: Introduzione e tema con variazioni
    Carl Reinecke: Sonáta pro flétnu a klavír e moll op. 167

  • Ročník 2018

    Lesní roh – 1. cena Alexandre Collard (Francie)
    Jiří Gemrot: Virtuosino
    Paul Hindemith: Sonáta pro lesní roh a klavír Es dur

    Violoncello – 2. cena Václav Petr (Česká republika). První cena nebyla udělena.
    Ivan Kurz: Pírka ptáka Ohniváka
    Ludwig van Beethoven: Sedm variací pro violoncello a klavír Es dur

Oba ročníky soutěže 2018 a 2019 vynesly na nejvyšší příčky hudebníky z České republiky alespoň v jedné ze soutěžních kategorií v daném roce. Připravena jsou jejich vystoupení z 2. kola soutěže, jehož součástí je interpretace povinné skladby od českého skladatele napsané přímo pro klání na objednávku festivalu Pražské jaro.

Čtěte také

Nápad uspořádat mezinárodní soutěž při Pražském jaru pochází od Rafaela Kubelíka. Poprvé se soutěž konala v roce 1947, čestné předsednictví soutěže převzal Jan Masaryk, ministr zahraničních věcí. Porota byla tehdy velmi přísná a hlavní cenu, vystoupení na závěrečném koncertě festivalu s Českou filharmonií a možnost hrát na Stradivariho houslích Emperor z pozůstalosti Jana Kubelíka, neudělila.

Spustit audio