Franz Grillparzer: Vlny moře a lásky. Ponořte se s námi do víru manipulace!

4. květen 2024

Hra německého dramatika Franze Grillparzera Vlny moře a lásky, není jen tragédií jednoho milostného vztahu, ale také nadčasovým vyjádřením k otázkám manipulace, rozporu povinnosti a svobodné vůle, střetu rigorózního řádu s neuchopitelností lidského citu. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hrají: Dana Černá, Jan Šťastný, Radovan Lukavský, David Novotný, Tatiana Vilhelmová, Stanislav Zindulka, Milena Dvorská, Ilja Racek
Překlad: Vladimír Tomeš
Režie: Hana Kofránková

Grillparzer zpracoval starověkou báji známou i z Ovidia o mladíkovi Leandrovi, který se při slavnosti v Afroditině chrámu zamiluje do kněžky Héró. Aby se s ní mohl setkat, přepluje mořskou úžinu (dnešní Dardanely). Scéna setkání milenců v kněžčině obydlí si svým básnickým půvabem nezadá s balkonovou scénou ze Shakespearova Romea a Julie. Do sotva započaté lásky mladé dvojice však zasáhne velekněz, který chce ochránit Héřinu pověst za jakoukoliv cenu. 

Franz Grillparzer je považován za největšího rakouského dramatika 19. století. A přestože dnes není jeho jméno mezi současnou českou veřejností notoricky známé, Grillparzer měl k naší zemi blízko. Byl totiž vychovatelem u hraběte Josefa Seilerna na Moravě a zřejmě navštívil i zámek ve Velkých Losinách. 

Především však napsal dvě díla, která čerpají z českých dějin. Drama Spor bratří v habsburském rodě odehrávající se v rudolfínské Praze, a hlavně pak hru Libuša, která má základ v českém bájesloví. Grillparzerovi ale ve skutečnosti nešlo o českou látku, ta mu posloužila jen jako pozadí, na němž se odrážely sociální rozpory doby.

Pro Grillparzerovo dílo jsou charakteristické ideje německého osvícenství, obdiv ke klasice i romantické vidění světa. Část jeho děl poznamenal nepříliš šťastný život, deprese, milostné zklamání i pocit osamocenosti. Zatímco ve hrách, které aktuálně reagovaly na dobové problémy, sám Grillparzer kolísal od radikalismu ke společenskému kompromisnictví. Tam, kde se mu podařilo pojmenovat určitý problém nadčasový, zůstal jeho autorský odkaz dodnes živý. Mezi tyto tituly patří i drama Vlny moře a lásky.

autor: Vladimír Tomeš
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.