Koubský: Naše představy o válce budoucnosti jsou přehnané. Skutečnost je špinavější a primitivnější

15. duben 2022

Ukrajinští poskytovatelé připojení k internetu potřebují routery a další síťové prvky. Těch se v zemi, kterou napadlo Rusko, v současnosti nedostává. Bez toho nedokážou firmy některé oblasti země, v níž se válčí, udržet online. „Je to jedna ze základních věcí, kterou lidé dneska potřebují k tomu, aby mohli komunikovat, dozvídat se, co se vlastně děje, aby se udrželi v obraze a v pohodě,“ komentuje důležitost internetového připojení redaktor Deníku N Petr Koubský.

Podle ministerstva pro digitální transformaci se snaží místní operátoři zajistit přístup k internetu na většině území Ukrajiny. Infrastruktura ale byla poškozena a potřebuje opravit. S materiální stránkou věci pomáhá například platforma Keep Ukraine Connected.

Čtěte také

„Na webu organizace lze najít seznam nejžádanějšího vybavení. Dárci ale mohou posílat také peníze, za které organizace následně síťové prvky nakoupí,“ vysvětluje šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Mobilní sítě i připojení k internetu využívají nejen civilisté, ale také obě armády. „Ruští vojáci mají podle některých zpráv problémy s komunikací, takže používají běžné mobilní telefony. Ukrajinská armáda je takto ale schopná je sledovat a cílit podle toho své protiútoky. Naopak Rusové dokáží zaměřit satelitní připojení přes Starlink, které se na Ukrajině používá jako záložní možnost připojení,“ přibližuje Slížek.

Hybridní válka předpokládá, že útoky budou vedeny spíše ve virtuálním prostoru. Probíhají tam snahy, ale jsou méně účinné.
Petr Koubský

Přesto se internet, respektive přístup k němu podle všeho nestal jedním z hlavních vojenských cílů. „Hybridní válka předpokládá, že útoky budou vedeny spíše v tom virtuálním prostoru než v tom reálném. Což se děje. Probíhají tam nějaké snahy ze strany Ruska, ale jsou méně účinné a povedené, než by se možná dalo očekávat,“ vysvětluje Koubský a dodává:

„Jde vidět, že ti, kdo o elektronických bojích teoretizují, jsou hodně vzdáleni realitě. Uzlové body infrastruktury jsou ve velkých městech a špatně se na ně cílí. Ty představy, které máme o budoucí válce, jsou přehnané, ve skutečnosti je to věc primitivnější, ošklivější a špinavější, než jsme si mysleli.“

Koupí Musk celý Twitter?

Americký miliardář Elon Musk nakonec nenastoupil do představenstva sociální sítě Twitter. Místo toho oznámil, že by rád ovládl celou společnost. Za zbylých přibližně devadesát procent akcií nabídl majitel společností Tesla nebo SpaceX 43 miliardy dolarů.

Čtěte také

„Muskovo jmenování mělo přijít devátého dubna, ale ten den ráno miliardář oznámil, že se členem představenstva nestane,“ popisuje Slížek.

Jak se ukázalo o pár dní později, náhlá změna plánu souvisela s omezenou možností nákupu akcií. „Jako člena představenstva by se ho týkal strop někde kolem patnácti procent akcií. Je také ale možné, že prostě opravdu spekuluje s cenou akcií,“ říká šéfredaktor serveru Lupa.cz.

Elon Musk o svém nákupu akcií Twitteru informoval se zpožděním oproti tomu, co mu ukládají americké zákony.
David Slížek

Ostatně právě kvůli cenám akcií Musk čelí aktuálně soudní žalobě. Podali ji na něj bývalí akcionáři Twitteru. „Musk o svém nákupu akcií Twitteru informoval se zpožděním oproti tomu, co mu ukládají americké zákony. To mu podle obžaloby umožnilo kupovat další akcie za nižší cenu. Po zveřejnění informace totiž cena stoupla o 27 procent,“ připomíná David Slížek.

Poslechněte si celou debatu Davida Slížka s Petrem Koubským. Dozvíte se také, že Wikipedie by mohla přestat přijímat dary v kryptoměnách, nebo to, proč ani po deseti letech vývoje Amazon není schopen nasadit drony k doručování objednávek.

autoři: David Slížek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související