Petr Svoboda točí film o svém tátovi. „Myslel jsem, že ho Karel Gott ještě uvidí“

11. leden 2020

Proč vznikl dokument Štastná léta? „Uvědomil jsem si, že nemám co pustit tátovým vnoučatům,“ vysvětluje syn  skladatele Karla Svobody.

„Udělal jsem rozhovor s Karlem Gottem, začal procházet domácí i oficiální archivy. Našel jsem videa s Teodorem Pištěkem, Jirkou Bartoškou, Mirkem Ondříčkem,“ popisuje způsob práce na filmu Petr Svoboda.

„Je mi ještě smutno, že Karel Gott odešel. Myslel jsem, že ten dokument ještě uvidí,“ lituje. „Před více než deseti lety táta, teď Karel. Je to pro mne jakési uzavření mého dětství.“ Jaký byl Karel Svoboda jako táta? 

Jaký byl Karel Svoboda táta

Karel Svoboda

„Jako táta byl perfektní. Byla s ním legrace. Nebyl nějaký velký sportovec. Chodili jsme spolu plavat, brával nás na výlety,“ vzpomíná Petr. Rádi jsme chodili střílet a často spolu koukali na filmy.“

„Tátovým oblíbeným hercem byl Jack Nicholson a já v něm a tátovi vidím jistou podobnost. Když vidím naštvanýho Nicholsona, vzpomínám, jak se čertil táta,“ usmívá se Petr Svoboda.

Pamatuju si na návštěvu Bohumila Hrabala u nás. Byl to bezvadný pán. Snažil se mne přesvědčit, že je námořník. Já jsem mu to úplně neuvěřil. Jezdil k nám také Radek Pilař, Josef Vyleťal, Jiří Štaidl… S Ondříčkovými jsme jezdili na dovolené.“

Připravuju film s Duškem

Petra Svobodu dál zaměstnává filmařina. „Připravujeme nový film. Komedii Mstitel. Jsme v polovině natáčení. Hrají tam Jarda Dušek, Milan Šteindler, Petr Čtvrtníček, Hana Vagnerová, Iva Pazderková, Lukáš Pavlásek,“ prozradil Petr Svoboda.

Dcera by si k narozeninám přála dalšího pejska, takže si možná otevřu i venčící agenturu,“ vtipkuje a dodává: „A rád bych také dopsal knihu pohádek, kterou píšu už pět let.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.