Po Aristokratce přijde vztahová komedie a vystačím si s mužem a ženou, doufá režisér Jiří Vejdělek

6. květen 2024

Režisér a scenárista má na kontě řadu úspěšných filmů, namátkou Účastníci zájezdu, Ženy v pokušení nebo Muži v naději. Úspěch sklízí i pokračování Aristokratky, kterému se původně bránil.

Aristokratka ve varu navazuje na snímek Poslední aristokratka. „Je to poprvé, co jsem přistoupil na pokračování filmu. Vždycky jsem se tomu vyhýbal. Je riziko jít do dvojky, lidi to srovnávají. O to mám větší radost, že se i dvojka Aristokratky povedla. Někteří diváci hodnotí film dokonce ještě líp než jedničku. Je svižnější, akčnější, taky se odehrává na jaře, kdežto jednička v zimě,“ vypráví Jiří Vejdělek v pořadu Alex a host.

„Točili jsme na jaře i proto, že na těch zámcích je strašná zima. Jenže na jaře tam bylo asi o půl stupně víc. Tak jsem herce proháněl, aby jim nebyla zima a aby šel na diváky hřejivý pocit,“ usmívá se.

Aristokratku napsal Evžen Boček a v knižní podobě má šest dílů. „Už před realizací jedničky vyhrožoval, že toho má víc, tak uvidíme. Ale vzhledem k tomu, že se nám zatím s každým dílem Aristokratky narodilo jedno dítě, museli bychom to doma probrat,“ směje se režisér.

Účastníky zájezdu nechtěl nikdo točit

Od premiéry dnes už ikonického snímku Účastníci zájezdu uplynulo osmnáct let. Spousta filmových hlášek zlidověla. K natáčení přitom málem nedošlo. Scénář odmítlo několik známých režisérů a producenti už to chtěli vzdát. Nakonec přišel nápad, že by snímek točil někdo neznámý. „Tenkrát to byla velká látka. Víte, co to bylo pro nováčka mít možnost dělat takový film? Bylo to kolikrát šílený. Třeba v červenci ještě nebyl pořádně scénář, obsazení ani lokace a v září se mělo točit. To už by se dnes nestalo, herci by neměli čas. Ale netočilo se tolik seriálů a hodně jsem je ukecával. Taky jsem byl mladý a mám rád výzvy,“ vzpomíná Jiří Vejdělek.

Na svoje filmy se ale zpětně nedívá. „Nejsem masochista, ale někdy se neubráním. Spíš se dívám dopředu na filmy, co přijdou. Můj sen je stále stejný – natočit dobrý film. Scénáře píšu neustále, pořád mám něco v hlavě. Po Mužích v naději a Ženách v pokušení se diváci budou moct zase těšit na vztahovou komedii. Doba se zase změnila a posunula. Budu se pouštět do klasických pohlaví, i když dnes je repertoár velmi široký. Ale myslím, že srovnání mezi muži a ženami pořád vystačí na komediální film,“ je přesvědčený režisér.

Alex Mynářová a Jiří Vejdělek

Jak se cítí těsně před premiérou? Proč scénáře píše pořád v ruce? Co dělá, když netočí? Co prozradil o svém prvním chystaném komediálním výstupu v Lucerně? Poslechněte si v rozhovoru u Alex.

Spustit audio