Před 170 lety se „narodil“ nejslavnější detektiv všech dob Sherlock Holmes

6. leden 2024

Před 170 lety se "narodil" nejslavnější detektiv všech dob Sherlock Holmes. Datum 6. ledna roku 1854 určil samotný jeho tvůrce sir Arthur Conan Doyle. Poprvé ale geniálního detektiva světu představil až o dvacet tři let později -  v příběhu s názvem Studie v šarlatové.

Slavná dvojice se tady setkává vůbec poprvé, a i když je doktor Watson ze začátku k Holmesovým deduktivním schopnostem skeptický, záhy je začne obdivovat. Tuto metodu autor knih sir Doyle odpozoroval během studií medicíny od svého profesora, který si prý s potěšením pohrával s úsudky o svých pacientech.

Do roku 1927 pak Doyle Holmese a Watsona obsadil do dalších 56 povídek a čtyř románů. Oba později nesčetněkrát ožili v dílech jiných autorů - a to nejen na papíře, ale také v rozhlase, televizi, na divadelních prknech, filmovém plátně nebo ve videohrách.

Třeba případ Zlatý skřipec  na konci roku zpracovalo olomoucké studio do pořadu Setkání s literaturou. Slavný detektiv v něm pátrá po vrahovi mladého muže. Povídku spolu s dalšími čtyřmi najdete ještě celý měsíc na našem serveru mujrozhlas.cz.

Spustit audio