Skladatel Karel Svoboda by se dožil 85 let. Berenika Kohoutová a Jan Cina mu složili hudební hold

6. prosinec 2023

Cirkus Humberto, Návštěvníci, Létající Čestmír, Noc na Karlštejně, Tři oříšky pro Popelku nebo Včelka Mája. Nejen k těmto filmům a seriálům složil Karel Svoboda filmovou hudbu.

Který hit Karla Svobody jim z toho množství vytane na mysli jako první? „V tuto chvíli Jsi můj pán, odpovídá Berenika Kohoutová. „Mně nejbližší je asi hudba ze seriálu Návštěvníci,“ váhá Jan Cina. „Jeho hudba je rozhodně součástí našeho života. Provází mě odmalička.“

Jdi za štěstím je jeden z velkých hitů Karla Svobody. „Já to štěstí v sobě vždycky dokázala najít. Máma říká, že jsem od narození šťastný člověk,“ komentuje titul písně Berenika Kohoutová. „Vnímám to podobně. Temnější momenty k životu patří a světlo nakonec vždycky přijde. Toho se snažím držet,“ říká Jan Cina.

Karel Svoboda skládal hity pro přední české interprety, jako byl Karel Gott, Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Michal David, Petra Janů a další.

Hudební fanoušci byli před lety rozděleni do dvou táborů: ti, kteří fandili Waldemaru Matuškovi a ti, kteří nedali dopustit na Karla Gotta.

„Vždycky mě bavili Waldemar Matuška a Marta Kubišová a vždycky jsem je měla ráda. Gottovy písničky znám, ale Walda u mě byl na prvním místě,“ přiznává Berenika Kohoutová. Jan Cina ujišťuje, že ho baví oba stejně.

V Radiocafé Vinohradská 12 zazněly hity jako Lady Carneval, Lásko má, já stůňu, Studánko stříbrná nebo Jdi za štěstím. Nejen ty zazpívali oba interpreti a na piano je doprovodil Matěj Benko.

autoři: Jiří Holoubek , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.