(Velice) Modrý pták. Pohádková hra nositele Nobelovy ceny Maurice Maeterlincka

1. duben 2024

Ve fantastickém příběhu se chlapec Tyltyl a děvčátko Myltyl vydávají hledat vzácného modrého ptáka, který přináší štěstí. Příběh je dodnes populární nejen díky dobrodružné cestě, na které jsou dva chudí sourozenci doprovázeni oživlými předměty, hovořícími zvířaty a všelijakými kouzelnými bytostmi, ale zejména díky poselství o hodnotách lidského bytí. Poslouchejte online po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Prolog a texty písní: Milan Uhde
Úprava: Vladimír Morávek
Osoby a obsazení: Myltyl (Eva Vrbková), Tyltyl (Adam Beránek), Sousedka, Víla, Světlo (Gabriela Štefanová), Tatínek Tyl, Vypravěč, Osud (Vladimír Hauser), Maminka Tylová, Mateřská láska (Ivana Hloužková), Justýna (Kateřina Ulrichová), Hodiny, Čas (Gabriela Vermelho), Pes (Jiří Vyorálek), Pán noci (Radim Schwab), Kocour (David Steigerwald), Mléko (Tomáš Sýkora), Pan Štěstí (Jiří Hajdyla), Babička Tylová (Alena Ambrová), Dědeček Tyl, Štěstí být vlastníkem (Pavel Zatloukal), Průvodce po štěstí (Jiří Kniha) a další
Dramaturgie: Tomáš Sedláček
Překlad: Alena Morávková, Šárka Belisová
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: Michal Pavlíček
Natočeno: 2009
Natočil Český rozhlas Brno.

Divadelní hra belgického dramatika a spisovatele Maurice Maeterlincka Modrý pták vznikla v roce 1908. V roce 2007 vznikla v brněnském Divadle Husa na provázku svébytná úprava tohoto klasického textu, kterou stvořil režisér Vladimír Morávek. Nejen vizuálně, ale zejména hudebně opulentní inscenace s texty písní Milana Uhdeho a hudbou Michala Pavlíčka byla proto pojmenována (Velice) Modrý pták. A v roce 2009 vznikla na jejím základě také rozhlasová inscenace.

autoři: Tomáš Sedláček , Renata Venclová
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.