Vůně lip a hrst popela. Petrkov Suzanne Renaudové

1. květen 2024

O posledních letech života francouzské básnířky, osudově spjaté s grafikem Bohuslavem Reynkem a Vysočinou. Kompozici z její pozdní tvorby a dopisů poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Daniela Kolářová, Miroslav Táborský a Jan Vlasák
Připravila: Lucie Tučková
Překlad: Jiří Reynek, Jan M. Tomeš, Bohuslav Reynek a Lucie Tučková
Režie: Markéta Jahodová

Život francouzské básnířky Suzanne Renaudové (30. září 1889 – 21. ledna 1964) je nedělitelně spjatý s domovem českého básníka a grafika Bohuslava Reynka, který se na ni nejprve v roce 1923 obrátil s prosbou o autorizaci překladu její prvotiny Zde tvůj život. O tři roky později si ji na Vysočinu, do Petrkova, přivezl jako svou ženu.

Druhá světová válka a především komunistický převrat v Československu však do básnířčina života dramaticky zasáhly. Reynkovým jsou vyvlastněny pozemky, v říjnu 1949 i všechen zbylý majetek. Rodina se ocitá v materiální nouzi, na samém okraji společnosti. A básnířka nesmí cestovat do rodné Francie.

autoři: Lucie Tučková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.