Vyprší práva, něco si přej! Mickey Mouse se stává zabijákem, autorskou ochranu brzy ztratí i Hobit

Když se loni v únoru objevil hororový snímek s Medvídkem Pú zvaný Krev a med, předznamenával podobný osud pro další animované zvířátko. Minulý týden po 95 letech vypršela autorská práva na film Parník Willie z roku 1928, což je první animovaný snímek s postavičkou Myšáka Mickeyho. Zároveň vyšel i trailer na nový hororový snímek, který oblíbenou myš zobrazuje jako nelítostného zabijáka.

V traileru na béčkový horor Past Myšáka Mickeyho si diváci mohou všimnout záběrů z osmiminutového animáku Parník Willie, kde má Myšák ještě úplně černé oči, chybí mu bílé rukavice a na hlavě má čepici. Černobílá scénka s pískajícím Myšákem u kormidla také uvádí většinu filmů od Disneyho.

I když už i ostatní tvůrci nyní mohou postavičku využít pro své potřeby, aniž by museli platit autorské poplatky, vizuálně musí její podoba odpovídat té z roku 1928.

Čtěte také

Na dodržování tohoto pravidla hodlá studio Disney pečlivě dohlížet. Další podmínkou je oznámení, že producentem díla nebylo studio Walt Disney a nemá s ním nic společného.

Krvák s Mickey Mousem chystá také režisér Steven LaMorte, který má za sebou už hororovou parodii na Grinche s názvem The Mean One. Venku je také upoutávka na videohru Infestation 88, kde je zombie Mickey vaším úhlavním nepřítelem. Za 7 dnů nasbírala téměř 1,3 milionu shlédnutí.

Kdo zvlčí dál?

I když to vypadá, že podobné za vlasy přitažené příběhy nemůžou být výdělečné, opak je pravdou. Důkazem je loňský film Medvídek Pú: Krev a med, ve kterém se dospělý Kryštůfek Robin vrací domů, kde ovšem mezitím jeho kamarádi dost zvlčeli. Natáčení hororu stálo necelých 100 tisíc dolarů a celosvětově vydělal 25krát tolik. Tvůrci tvrdí, že se jen chtějí pobavit. Podobně to nejspíš mají i diváci.

Podobně před rokem vypršela práva na postavu Sherlocka Holmese a počínaje 1. lednem roku 2025 vyprší i ta na žlutého psa Pluta. O čtyři roky později pak na kačera Donalda a v roce 2033 na Supermana i postavy z Hobita. Do řady se pak může postavit James Bond, Batman nebo Kapitán Amerika.

Kdy ovšem bude volný takový Harry Potter, to nikdo neví. Na díla vzniklá po roce 1978 se totiž vztahují v USA jiné podmínky: autorská práva zaniknou až 70 let po smrti jejich autora nebo autorky.

autoři: Alžběta Havlová , jkh
Spustit audio

Související