75. narozeniny slaví Haruki Murakami. Slavný spisovatel nás ve svých dílech propaguje po celém světě

Nejpopulárnější japonský spisovatel současnosti Haruki Murakami slaví 75. narozeniny. Jeho knihy byly přeložené do více než dvaceti jazyků. Murakami přitom ve svých dílech často propaguje Českou republiku, a právě pražský německý píšící spisovatel Franz Kafka je jeho vzorem. A ve svých knihách Murakami často zmiňuje i hudební skladatele – například Leoše Janáčka.

Je slyšet tlukot srdce. Do rytmu tohoto tlukotu jí zní hlavou úvodní fanfáry z Janáčkovy Sinfonietty. Jemný vánek neslyšně povívá zelenými pláněmi Země české...

...píše Murakami v třídílném románu 1Q84. V pořadí jeho dvanáctá, více než 750 stránková kniha u nás v českém překladu vyšla v roce 2012.

Inspirace v populární hudbě

Láskou k hudbě, nejen té klasické, se spisovatel skutečně netají. Ostatně svůj průlomový román pojmenoval po známé písničce od Beatles.

A název toho zatím posledního z roku 2021 si pro změnu propůjčil od Beach Boys.

Murakami v Praze

Čtěte také

Introvertní spisovatel, kterému Japonci občas vyčítají jeho proevropský styl psaní, je známý tím, že nemá rád tiskové konference. O to větší bylo překvapení, když tu první uspořádal právě v Praze. V roce 2006 na ní představil svůj román Kafka na pobřeží.

„S dílem Franze Kafky jsem se seznámil, když mi bylo 15 let. Začal jsem číst jeho Zámek. Tehdy jsem někde slyšel, že je to báječná kniha, tak jsem si ji obstaral a přečetl. Od té doby čtu knihy Franze Kafky znovu a znovu,“ řekl tehdy Murakami a vysvětlil, že kniha je jeho poctou židovskému spisovateli a pražskému rodákovi.

autoři: Alžběta Havlová , vma
Spustit audio

Související