Baborák, Spence a dirigentka Anu Tali s rozhlasovými symfoniky

2. leden 2020

Tři umělci světového renomé vystoupí na koncertu rozhlasových symfoniků v pondělí 20. ledna. Díla Mendelssohna-Bartholdyho, Mozarta, Brittena a Elgara vyslechneme v podání jednoho z nejvyhledávanějších hornistů Radka Baboráka, britského tenoristy Toby Spenceho a estonské dirigentky Anu Tali. Přímý přenos ze Dvořákovy síně Rudolfina vysílá Český rozhlas Vltava, záznam nabídne o dva dny později Český rozhlas D-dur.

Večer orámují dvě kompozice spojené s Velkou Británií – Mendelssohnova předehra Hebridy z roku 1830, prostoupená náladami a vjemy přírodních krás i osamělosti, a ikonické variace Enigma, ve kterých Edward Elgar vykreslil hudební portréty svých přátel i ženy Alice.

V první polovině programu přednese Radek Baborák Mozartův Třetí hornový koncert Es dur. Vznikl v 80. letech ve Vídni a autor ho věnoval příteli – Josephu Leutgebovi, nejlepšímu vídeňskému hornistovi své doby. Tehdy se komponovalo ještě pro přirozený roh bez ventilů; soudě podle nároků sólového partu a technických možností dobového nástroje musel být Leutgeb vynikající hráč. 

Všichni tři hosté pondělního koncertu spojí síly v Brittenově Serenádě pro tenor, lesní roh a smyčce. Zhudebňuje verše na téma „noc“ od šesti anglických básníků a vznikla v roce 1943 z popudu hornisty Dennise Braina. Ve stejném roce měla premiéru v londýnské Wigmore Hall. Pěveckého sólového partu se ujal Peter Pears, skladatelův celoživotní přítel a jeho múza. Originálně řešený písňový cyklus oplývá chytlavou melodikou, vynalézavou harmonií, nezaměnitelným kouzlem a jedinečnou atmosférou. 

PROGRAM:

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847): Hebridy, předehra, op. 26
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Koncert pro lesní roh a orchestr č. 3 Es dur, K. 447
Benjamin Britten (1913–1976): Serenáda pro tenor, lesní roh a smyčce, op. 31
Edward Elgar (1857–1934): Enigma, variace na vlastní téma, op. 36

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Anu Tali
 – dirigentka
Radek Baborák – lesní roh
Toby Spence – tenor

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 20. LEDNA V 19.30 HODIN

Vstupenky na koncert můžete zakoupit zde.

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava. 

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu