Bedřich Smetana a jeho následovníci

6. květen 2024

Studio S1, pondělí 6. 5. 2024 v 19.30 hodin.

Koncert pořádá Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu, SOČR a D-dur k příležitosti Roku české hudby.

Bedřich Smetana: Lovecká věta 2‘
Pražské hornové kvarteto (um. vedoucí Tomáš Čechal)

J. B. Foerster: Sonáta a moll pro housle a klavír 20‘
Petr Zdvihal housle
klavír v jednání

Zdeněk Liška: Leonardův deník 9‘
Žesťové kvinteto SOČR (um. vedoucí Pavel Čermák)

Jan Novák: loci pastorales 14‘
Pražské dechové kvarteto (um. vedoucí Zdeněk Rys)

Hommage à Bedřich Smetana 15‘
Lukáš Hurník: Cryptonna
Zdenka Košnarová: Óda na Bedřicha Smetanu
Jan Kučera: Fröjda a Bedřich
Ondřej Kukal: Bedřichova Corniáda

Pražské hornové kvarteto (um. vedoucí Tomáš Čechal)

Mimořádný koncert k Roku české hudby nabídne v provedení komorních souborů hráčů SOČRu a jejich hostů program složený výhradně z děl českých autorů. Hlavní slovo bude mít osobnost tvůrce české národní hudby Bedřicha Smetany a také lesní roh, který zazní téměř ve všech skladbách večera. Dramaturgie koncertu vás provede časem z doby Smetanova života až do současnosti.

Večer ve Studiu S1 bude orámován Smetanovou téměř neznámou Loveckou větou pro kvarteto lesních rohů, jednou z mála dokončených instrumentálních úloh z doby Smetanova mládí a čtyřmi kratšími kompozicemi současných skladatelů pro stejné obsazení, koncipovanými jako Hommage à Bedřich Smetana. Všechny novinky objednalo nakladatelství ČRo a zazní ve světové premiéře. Jejich vznik inicioval dlouholetý člen SOČRu, hornista Tomáš Čechal. Společným jmenovatelem těchto skladeb je motiv ve formě kryptogramu Smetanova dvojitého výročí.

I další program přinese dnes takřka neznámou, ale pozoruhodnou hudbu. Sonátu a moll zkomponoval Josef Bohuslav Foerster již v roce 1883. Odsoudil ji nejprve ke spálení, ovšem v roce 1926 její rukopis věnoval svému příteli, houslistovi Ludvíku Henychovi.

Koncertní verze hudby k animovanému filmu Leonardův deník od Zdeňka Lišky je v tvorbě génia filmové hudby zcela výjimečná. Jde totiž o jediný případ, kdy Liška na naléhání interpretů upravil filmovou partituru do podoby koncertní skladby.

Ioci Pastorales (Pastorální žerty), optimistickou skladbu, plnou spokojenosti, humoru a dobré nálady, napsal Jan Novák v době, kdy žil s rodinou v krásné Rivě na Gardském jezeře v Itálii, tedy na místě, které ho duchovně naplňovalo a bohatě inspirovalo.

Ceny vstupenek: 200 Kč

Změny v programu účinkujících jsou vyhrazeny.

Celou koncertní řadu si můžete poslechnout v přímému přenosu na ČRo D-dur – celoplošné stanici, na které můžete poslouchat klasickou hudbu neomezeně.

autor: SOČR
Spustit audio