Brahms se sourozenci Tetzlaffovými a SOČRem

11. prosinec 2023

v pondělí 18. prosince od 19.30 ve Dvořákově síni Rudolfina. Přímý přenos vysílá ČRo Vltava, záznam nabízí ČRo D-dur.

Finská dirigentka Eva Ollikainen uvede se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu dvě mistrovská díla 19. století, Fantastickou symfonii Hectora Berlioze a Dvojkoncert Johannesa Brahmse, v němž sóla přednesou špičkoví sólisté – německý houslista Christian Tetzlaff a jeho sestra, violoncellistka Tanja.

Brahms psal Dvojkoncert a moll pro své přátele, houslistu Josepha Joachima a violoncellistu Roberta Hausmanna. Zajímavé je tady  propojení hlubokých a vysokých poloh obou nástrojů, které autor raději mísí, než aby zdůrazňoval jejich protikladnost. Dvojkoncert, poslední Brahmsův velký symfonický opus, je prodchnut zadumaností a cudnou umírněností, typickými pro skladatelovo hudební myšlení. Současně je v širokých melodiích přítomna až nezvykle otevřená citovost. Nádherné lyrické a vřelé téma přináší zejména střední věta. Finále je pak nejen filozofující, ale i cikánsky temperamentní. 

Ke komponování Fantastické symfonie inspirovalo Hectora Berlioze zprvu neopětované vzplanutí ke slavné herečce Harriet Smithsonové. Obdivoval ji v rolích Ofélie a Julie v Shakespearových hrách uváděných v pařížském divadle Odéon. To, co prožíval, stylizovaně vtělil do exaltované, silně autobiografické a také výrazně novátorské symfonie. Kompozicí prostupuje „idée fixe“, stálá hudební myšlenka, různě tvarovaná nebo deformovaná, pomáhající vyjadřovat mimohudební představy sahající od láskyplného okouzlení po horečnatě ironický škleb. Premiéra se odehrála v prosinci 1830 v sále pařížské konzervatoře. Původní název díla zněl Epizoda ze života umělcova. Pointou je, že s Henriettou Smithsonovou se Berlioz v roce 1833 sice oženil, ale manželství jim nevydrželo.

PROGRAM:

Johannes Brahms (1833–1897)
Dvojkoncert pro housle, violoncello a orchestr a moll, op. 102

Hector Berlioz (1803–1869)
Fantastická symfonie, op. 14

Eva Ollikainen dirigentka
Christian Tetzlaff housle
Tanja Tetzlaff violoncello

Přímý přenos koncertu / ČRo Vltava
Záznam koncertu / ČRo D-dur / 20. prosince / 20.00

autor: SOČR
Spustit audio