Denyce Graves v doprovodu SOČRu

30. říjen 2009

V úterý 3. prosince vystoupí v České republice vůbec poprvé pěvkyně světového renomé, americká mezzosopranistka Denyce Graves. Na koncertu ve Státní opeře Praha ji doprovodí Symfonický orchestr Českého orchestru s dirigentem Rastislavem Štúrem. Jako host večera zahraje i flétnista Massimo Mercelli.

Jméno Denyce Graves je spojováno především s postavami Bizetovy Carmen (Wall Street Journal ji nazval "nejžhavější Carmen současné operní scény") a Saint-Saënsovy Dalily, s nimiž vystupovala v Metropolitní opeře, Teatro Colón v Buenos Aires, v operních domech v San Francisku, Washingtonu, Houstonu, Dallasu, Los Angeles, San Diegu a Curychu, ve Vídeňské státní opeře, londýnské Covent Garden, Pařížské opeře, Lyrické opeře v Chicagu, Bavorské státní opeře v Mnichově, Německé opeře v Berlíně, Teatro Real in Madrid, Aréně ve Veroně aj.

Mimořádnou popularitu v USA si rodačka z Washingtonu vydobyla nejen svým talentem a výjimečnými pěveckými schopnostmi, ale i dalšími aktivitami. Úzce spolupracuje s Červeným křížem, jemuž mj. věnovala veškeré výnosy ze CD s názvem Memorial, který natočila se svým prvním manželem, kytaristou Davidem Perrym. V roce 1999 účinkovala spolu s Andreou Bocellim v michiganské opeře v Massenetově Wertherovi; představení bylo jako první opera vůbec vysíláno na internetu. V prosinci téhož roku vystoupila při udílení Nobelovy ceny míru v Oslu. Na pozvání prezidenta Georga Bushe zpívala 14. 9. 2001 ve washingtonské Národní katedrále na koncertě věnovaném obětem teroristického útoku z 11. 9. 2001. Od roku 2005 má svůj vlastní pravidelný týdenní pořad na celonárodním satelitním XM rozhlase s názvem "Voce di Donna", často se objevuje v televizi. 17. 4. 2008 vystoupila s Plácidem Domingem ve Washingtonu při první návštěvě papeže Benedikta XVI. v USA; během mše v Nationals Park Denyce Graves zazpívala spirituál "We Are One in the Spirit" a Domingo "Panis angelicus".

Stejně široký záběr má Denyce Graves i mezi hudebními žánry. Přestože její doménou je opera, má i rozsáhlý koncertní repertoár a často vystupuje na písňových či operních recitálech a v programech s písněmi z broadwayských muzikálů či se spirituály a gospely (které ostatně uslyšíme ve druhé části pražského koncertu).

PROGRAM KONCERTU VE STÁTNÍ OPEŘE PRAHA:

Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur - Acerba volutta (DG)
Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur - Preludio (SOČR)
Camille Saint-Saëns: Samson a Dalila - Mon coeur (DG)
Christoph Willibald Gluck: Orfeus a Eurydika - Reigen seliger Geister (MM)
Henry Purcell: Dido a Aeneas - Dido's Lament (DG)
Gaetano Donizetti: Il concertino for flute and orchestra (MM)
Gaetano Donizetti: Favoritka - O mio Fernando (DG)

II. část
Ennio Morricone: Mission medley - for flute and orchestra (MM)
Just You (DG)
Give me Jesus (DG)
Witness (DG)
Every time I feel the spirit (DG)
The joint is really jumpin' down at Carnegie Hall (DG)

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu