Happy birthday, Ostravo!!!

18. květen 2017

Od 22. května do 9. června se koná letošní Janáčkův máj, jehož úvodní koncert svěřili pořadatelé rozhlasovým symfonikům. Ve Společenském sálu ostravského Domu kultury tak připomenou 750 let od založení města na první pohled drsného, při bližším seznámení a pochopení však místa s ojedinělou uměleckou tradicí, v němž se narodila a rozvíjela ohromující plejáda talentů.

Tep ostravského srdce a rytmus industriálního města výstižně zachytil ve své symfonické básni Ostrava neprávem opomíjený hudební skladatel Rudolf Kubín.

Přední český violoncellista své generace Petr Nouzovský přednese První koncert Bohuslava Martinů a chybět nebude ani kultovní dílo vzešlé z ducha regionu, proslulé ovšem po celém světě, Janáčkova Sinfonietta. Program s orchestrem nastuduje dirigent Leoš Svárovský, s úvodním slovem vystoupí Jiří Vejvoda.

Janáčkův máj 2017 přinese 23 koncertů umělců z 9 zemí v 19 dnech a v 9 městech Moravskoslezského kraje. V programové nabídce najdete např. recitály Ivana Ženatého a Pavla Šporcla, vystoupení mistrů klavírní hry, Američana Andrew Von Oeyena, Francouze Jean-Philippe Collarda a vítěze interpretační Soutěže královny Alžběty, našeho Lukáše Vondráčka.

Milovníkům vokálního umění je určen písňový večer rakouské sopranistky Ildikó Raimondi a italský večer bel canta s jeho současným vrcholným představitelem Lawrencem Brownlee. Za zmínku stojí i speciální festivalový projekt: Den slezských varhan.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu