Koncert pro hrdiny

11. listopad 2023

11. listopadu 2023 od 18: 30, katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě

„Národ, který si neváží hrdinů, je bude ve chvílích nejdůležitějších postrádat,“ říká se. V podvečer 11. 11. na Den válečných veteránů organizujeme spolu s Českým rozhlasem výjimečnou kulturní událost ve svatovítské katedrále v Praze – benefiční Koncert pro hrdiny. V přímém přenosu od 19 hodin jej bude vysílat Český rozhlas Vltava. Koncert lze také sledovat na Youtube kanále Koncerty Českého rozhlasu a Paměti národa.

Zúčastní se ho známé osobnosti z politického a kulturního světa, ale také samotní váleční veteráni, účastníci třetího odboje a další hrdinové, kterým je koncert věnován. Účast přislíbil například válečný veterán Miloslav Masopust, který v řadách československé armády bojoval roku 1944 u Krosna, novodobý veterán Bohuslav Dvořák, který byl v 90. letech nasazen na misích v Bosně a Hercegovině nebo Albánii, a také protikomunističtí odbojáři a bývalí političtí vězni Ivo Klempíř a Jiří Lukšíček.

Koncert pro hrdiny zahájí slavnostní nástup Hudby Hradní stráže. Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje symfonické básně z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany: Vyšehrad, Tábor a Blaník. Druhá část programu bude věnována Janáčkově Sinfoniettě, kterou skladatel zamýšlel jako poděkování za první roky života v samostatném demokratickém Československu a kterou věnoval všem vojákům.

Partnery koncertu jsou Libor Winkler, Patria Finance, Tomáš Rutrle, Správa Pražského hradu a Metropolitní kapitula.

Záznam koncertu zde

autor: SOČR
Spustit audio