Markéta Cukrová zpívá Wagnera

16. únor 2023

Proslulé písně Richarda Wagnera na texty Mathildy Wesendonckové zazpívá na koncertu rozhlasových symfoniků Markéta Cukrová. Dále zazní během 16. únorového večera v Anežském klášteře Koncert pro dřevěné dechové nástroje, harfu a orchestr od Paula Hindemitha a Komorní symfonie Dmitrije Šostakoviče. Coby sólisté se před­staví přední hráči rozhlasových symfoniků, a to pod hlavního hostujícího dirigenta orchestru Roberta Jindry.

Škodolibě hravý a bujarý Koncert pro dřevěné dechové nástroje, harfu a orchestr od Paula Hindemitha z roku 1949 je plodem jeho let strávených v USA. Mezi skladateli, kteří tam uprchli před nacismem, dosáhl Hindemith jako jeden z mála světového věhlasu. Navíc se jako vyhledávaný učitel kompozice i podnětný hudební teoretik etabloval na Yale University, na Harvardu a dalších vysokých školách. V roce 1953 se však vrátil do Evropy.

Za pobytu v Curychu prožíval Richard Wagner příběh nenaplněné lásky, když byl několik let v kontaktu s nadanou literátkou Mathildou Wesendonckovou (1828–1902), manželkou svého mecenáše. City k této dámě ho dovedly nejen k odcizení s první manželkou, ale v tvůrčí rovině rovněž k delšímu odložení práce na tetralogii Prsten Nibelungův. Začal komponovat Tristana a současně – s podobnou výrazovou intenzitou – zhudebnil v letech 1857 a 1858 pět z jejích básní pro hlas a klavír. V orchestrální úpravě a s přední čes­kou mezzosopranistkou Markétou Cukrovou slibují působivý zážitek.

Kouzelná noc s Kateřinou Kněžíkovou, 19. 6. 2020 | Robert Jindra – dirigent | Janáčkova filharmonie Ostrava

Když dirigent Moskevského komorního orchestru Rudolf Baršaj, violista Borodinova kvarteta, upravil v roce 1967 s Šostakovičovým svolením jeho 8. smyčcový kvartet do podoby Komorní symfonie c moll, netušil, že půjde o jedno ze skladatelových nejhranějších děl. Podařila se mistrovská verze. Ačkoli skladatel na tento počin pohlížel zpočátku skepticky, hotovou partituru schválil s tím, že věc „zní lépe než v originále“.

PROGRAM

Paul Hindemith (1895–1963)
Koncert pro dřevěné dechové nástroje, harfu a orchestr
Richard Wagner (1813–1883) / Hans Werner Henze (1926–2012)
Wesendonck-Lieder. Pět písní na slova Mathildy Wesendonckové
Dmitrij Šostakovič (1906–1975)
Komorní symfonie, op. 110a

 
Robert Jindra dirigent
Markéta Cukrová mezzosoprán
Robert Heger flétna
Zdeněk Rys hoboj
Lukáš Dittrich klarinet
Milan Muzikář fagot
Lydie Härtelová harfa

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu