Pavel Ludvík

I. koncertní mistr skupiny Violoncella

Pocházím ze středočeské Sokolče. V rodině jsem jediný, kterému se hudba stala osudem a profesí. Vystudoval jsem Konzervatoř Pardubice a HAMU v Praze. Své první orchestrální zkušenosti jsem nasbíral v PKF, tehdy ještě pod vedením Jiřího Bělohlávka. Koncertním mistrem v SOČRu jsem od června 1998.

Jaký je můj nástroj?
Hraji na služební nástroj z dílny Tomáše Haškovce. Vlastním ještě další dvě violoncella, kterým čas od času také opráším struny, aby jim to nebylo líto.

Jaký byl můj dětský sen?
Vzhledem k tomu, že moje rodná víska leží v samém srdci železničního zkušebního okruhu, měl jsem jasno. Sednout si jednou za řídící pult lokomotivy. Naštěstí mi ale včas došlo, že jezdí jen dokola. :-) A tak jsem tedy po zralé úvaze opustil mašinfíru a spokojil se na čas s pilotem vrtulníku.

Co mě baví?
Nejhezčí chvíle si užívám s rodinou. Rád se toulám po lesích, rád houbařím a dříve jsem i rybařil. Mám rád staré věci, staré stroje, staré domy, mám rád staré lidi. Rád se těším z poznávání naší krásné vlasti, na kterou se nejraději dívám ze sedla své staré Jawy. Ten pocit osedlat a šlápnout na krk té červené stařence bych za nic nevyměnil! Jak krásně vrní: „schönbergbergwebern – schönbergbergwebern“.

Sledujte nás