Alexander Liebreich

Šéfdirigent a umělecký ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu

V září 2018 se A. Liebreich ujal funkce šéfdirigenta a uměleckého ředitele SOČRu. Zároveň zůstává do konce sezony šéfdirigentem a uměleckým ředitelem Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu (od 2012). V letech 2015–2018 byl uměleckým ředitelem festivalu Katowice Kultura Natura a od roku 2018 převzal funkci uměleckého ředitele Festivalu Richarda Strausse v Garmisch-Partenkirchenu.  Také byl zvolen předsedou Straussovy společnosti; v této pozici vystřídal W. Sawallische a B. Fassbaenderovou.

V letech 2006–2016 zastával A. Liebreich pozici uměleckého ředitele a hlavního dirigenta Mnichovského komorního orchestru. Je jedním z předních německých dirigentů a v rámci své úspěšné kariéry cestuje po celém světě. Jako hostující dirigent spolupracoval s řadou prestižních těles (Concertgebouw, Orchestre National de Belgique, SO BBC, SO Berlínského či Bavorského rozhlasu, Mnichovská filharmonie, Drážďanská filharmonie, Orquestra Sinfônica do Estado de São Paulo, Orchestre Philharmonique de Luxembourg, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra, Ósacká i Japonská filharmonie, SO NHK, Tonhalle Orchestra Zürich, Petrohradský SO ad.). Pracoval se špičkovými sólisty, například s L. Batiashvili, K. Zimermanem, F. P. Zimmermannem, G. Capuçonem, A. Gerhardtem, L. Josefowicz a I. Faust.

Vedle vynikajících ohlasů na koncerty a operní produkce sklidil Liebreich uznání také jako garant inovativních projektů. V roce 2011 se stal prvním evropským uměleckým ředitelem Tchongjongského mezinárodního hudebního festivalu v Jižní Koreji, který patří k  nejvýznamnějším festivalům v Asii. Je držitelem Bavarian Culture Prize Special Award od Bavorského ministerstva pro vzdělávání, kulturu, vědu a umění. V říjnu 2018 převzal cenu Opus Klassik za nahrávku, na které spolupracoval se Symfonickým orchestrem Stuttgartského rozhlasu a flétnistkou T. Ruhland.

Liebreich se narodil v Řezně. Studoval na Hochschule für Musik und Theater v Mnichově a na salcburském Mozarteu. Neocenitelné zkušenosti načerpal na počátku své umělecké dráhy ze spolupráce s C. Abbadem, N. Harnoncourtem a M. Gielenem.

Sledujte nás