Ondřej Pivec a Kennedy Administration se SOČRem

24. září 2024

Hammond varhaník, klávesista, skladatel a dnes už i producent Ondřej Pivec se po letech zařadil mezi nemnoho českých jazzmanů, kteří se prosadili na americké, potažmo světové hudební scéně.

Z amerického Brooklinu teď míří do Prahy, kde vystoupí společně s kapelou Kennedy Administration a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Koncert se chystá na pátek 25. října v centru DOX.

Českým fanouškům je Ondřej Pivec znám jako člen jazzové formace Ondřej Pivec Organic Quartet. Jedním z jeho největších projektů je ale kapela Kennedy Administration, kterou spoluzaložil. A právě s ní teď míří do Česka. Společně s aranžérem Tomášem Sýkorou nachystali řadu svých skladeb v orchestrální úpravě, a tak je vůbec poprvé bude možné slyšet se symfonickým orchestrem v zádech. „Jsem nadšený z našeho nadcházejícího vystoupení se SOČRem, hlavně proto, že to bude naše vůbec první orchestrální show v mém milovaném rodném městě. Vystoupit s velkým orchestrem je pro mě splněný sen, vždycky mě to hodně lákalo. Díky brilantnímu aranžérovi Tomáši Sýkorovi jsem měl možnost získat hlubší porozumění orchestrální hudbě, což je věc, která mě naplňuje obrovskou radostí. Není nic, co by se dalo srovnat se vzrušením z učení se něčemu novému“, těší se ze spolupráce Ondřej Pivec.

Pivec žije a tvoří v New Yorku, kde působil v různých jazzových, soulových i gospelových uskupeních. Díky svému talentu a schopnosti kombinovat různé hudební styly je vyhledávaným hudebníkem po celém světě, a to i proto, že téměř deset let hraje na „hammondky“ v kapele zpěváka Gregory Portera, se kterým v roce 2017 obdržel cenu Grammy. Na seznamu jeho spolupracovníků najdeme známá jména, jako jsou Wu-Tang Clan, Gregory Porter, Monkey Business, Vladimír Mišík a mnoho dalších. Pivcova schopnost plynule integrovat různé hudební styly je jedním z důvodů, proč je nesmírně důležitou součástí kapely Kennedy Administration. V jejich společné tvorbě kombinují prvky jazzu, funku, soulu a popu, což vytváří bohatý a dynamický zvuk. Kapela, která je charakteristická nejen svým zvukem, ale také energickými vystoupeními, je pojmenována po své charismatické zpěvačce Kennedy, která vyniká svým silným, emotivním hlasem a osobitým projevem. „Sny se skutečně plní! Provedení naší autorské hudby se SOČRem je pro mě obrovskou ctí a očekávám, že to bude jedinečně krásný okamžik. Mám radost, že tu chvíli budeme sdílet společně s Ondřejem, a nemůžu se dočkat, až tu hudbu procítím“, vzkazuje posluchačům do Prahy zpěvačka Kennedy.

SOČR na druhé straně v uvádění cross-overových koncertů není žádným nováčkem. Koncertní řadu, která spojuje autorskou hudbu různých žánrů se zvukem symfonického orchestru, pořádá už téměř deset let. „Je to naše velké poslání, přibližovat orchestr i posluchačům, kteří by na klasiku nešli. Tohle je skvělá cesta, jak spojit náš zvuk s talentovanými autory dnešní hudby a jak podpořit to, co dělají. Z takových projektů máme vždycky velkou radost, protože vznikne něco ojedinělého, originálního“, dodává ředitel orchestru Jakub Čížek.

Na koncertu 25. října zazní třeba Be Your Lucky Number, Don’t forget to smile, Runway gate, taxi nebo Let’s Party. Nastudování povede francouzský dirigent Bastien Stil. Všechny doplňující informace a předprodej vstupenek je možné najít na webu socr.rozhlas.cz. Nenechte si ujít tuhle jedinečnou šanci a přijďte se inspirovat do centra DOX.

autor: SOČR
Spustit audio