Queyras hraje Haydna a Čajkovského

19. duben 2021

Rudolfinum 19. dubna 2021 v 19.30 hodin. Koncert se konal bez účasti publika. Přímý přenos koncertu vysílal ČRo Vltava. Záznam nabízí 21. dubna od 20.00 hodin ČRo D-dur.

Záznam koncertu si můžete poslechnout na webu ČRo Vltava.

Igor Stravinskij: Pulcinella, suita z baletu
Joseph Haydn: Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 C dur
Petr Iljič Čajkovskij: Andante cantabile pro violoncello a orchestr
Johannes Brahms: Variace na Haydnovo téma, op. 56a

Alexander Liebreich – dirigent
Jean-Guihen Queyras – violoncello

Na dubnovém koncertě vystoupil rezidenční umělec sezony Jean­-Guihen Queyras hned dvakrát. Večer otevřela suita z neoklasického baletu Pulcinella, ve kterém Stravinskij nenapodobitelným způsobem „zcizil“ díla Pergolesiho a dalších italských mistrů. Následoval bude stěžejní opus cellové literatury, klasicistní Koncert C dur Josepha Haydna, který Queyras natočil na kompaktní disk s proslulým Freiburským barokním orchestrem. Po přestávce se na podium Dvořákovy sině vrátil a společné s rozhlasovými symfoniky pod taktovkou šéfdirigenta Alexandra Liebreicha uvedl lyrické Andante cantabile Petra Iljiče Čajkovského, které ruský klasik původně napsal jako pomalou větu svého Prvního smyčcového kvartetu a později upravil pro violoncello a orchestr. Celý večer pak zakončily velebné Variace na Haydnovo téma Johannesa Brahmse.

Z důvodu velkého obsazení a stále trvajících mimořádných opatření není možné uskutečnit původně plánovanou skladbu Richarda Strausse Don Quixote, připravili jsme pro vás proto neméně atraktivní náhradní program, který si můžete vychutnat díky živému vysílání ČRo Vltava, nebo díky live streamu na naše FB profilu (odkaz zveřejníme v den koncertu na našem webu, koncert bude možné sledovat bez nutnosti vlastního profilu na Facebooku).

Spustit audio

Související