Rudolf Andrš

Zástupce vedoucího skupiny Kontrabasy

Pocházím z Hradce Králové, kde jsem studoval Biskupské Gymnázium Bohuslava Balbína, poté Konzervatoř Pardubice u prof. Pavla Kotlana a nakonec Hudební fakultu AMU u Doc. Radomíra Žaluda. V SOČRu působím od roku 2005.

Ke kontrabasu mne vlastně přivedla moje maminka. Hrál jsem od dětství na housle, ale když v jedenácti letech zjistila, že při tvorbě vibrata se mi housle v ruce prohýbají celé, z čehož můj tehdejší učitel šílel, pochopila rychle, že s houslemi je konec a navrhla mi, ať zkusím o něco větší nástroj - kontrabas. Trefila se. :-)

Jaký je můj nástroj?
V SOČRu hraji na nový německý pětistrunný nástroj značky Rubner, u kterého jsem měl to štěstí, že jsem si ho mohl vybrat přímo u výrobce z mnoha jiných kontrabasů. Osobně vlastním skvělý čtyřstrunný nástroj od opavského houslaře Oldřicha Jíry z roku 2001.

Co mě baví?
Rád se věnuji řemeslům všeho druhu, vášnivě houbařím, relaxuji na horách se svou rodinou. A samozřejmě nemohu zapomenout na svůj hudební nástroj… Kontrabas, ač ho občas velmi rád nevidím, je mou nedílnou součástí a hra na něj mne naplňuje.

Sledujte nás