SOČR od příští sezony povede dirigent Alexander Liebreich, hostovat bude Marek Šedivý

14. prosinec 2017

Novým šéfdirigentem SOČRu bude Alexander Liebreich, novým hlavním hostujícím dirigentem Marek Šedivý. Toto oficiální sdělení zaznělo na dnešní tiskové konferenci, kterou vedení SOČRu uspořádalo v prostorách Studia 1 v budově Českého rozhlasu na Vinohradské 12. Vedle jmenovaných umělců promluvili k přítomným novinářům též generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a ředitel orchestru Jakub Čížek.

„Alexandra Liebreicha považuji za výborného dirigenta, který přesně ví, jakého zvuku a výrazu chce s orchestrem při nastudování skladeb dosáhnout. Zároveň má dostatek zkušeností, a to i s rozhlasovými orchestry, aby mohl SOČR jako jeho šéfdirigent a umělecký ředitel vést,“ sdělil novinářům René Zavoral.

Společný koncert na sklonku října ho podle jeho slov jednoznačně přesvědčil o tom, že Alexander Liebreich je pro orchestr správnou volbou. Pod jeho vedením se SOČR může dostat mezi špičku evropských rozhlasových orchestrů.

Všestranný dirigent

Mimořádný koncert s Alexandrem Liebreichem, 29. října 2017

Podle Jakuba Čížka je SOČR veřejnosti povinován nejen svými koncerty, ale také studiovými nahrávkami. Rozhlasový orchestr musí být všestranný, a přitom vždy nabízet tu nejvyšší interpretační úroveň.

„Alexander Liebreich je dirigentem s velmi širokým repertoárovým záběrem od baroka až po premiéry soudobých kompozic. Uvádění českých i světových premiér v kombinaci s klasickým repertoárem naplňuje přesně novou koncepci orchestru, kterou jsme představili před 90. sezonou,“ uvedl.

Velké ovace Liebreich sklidil už při svém vystoupení se SOČRem koncem října v Rudolfinu. Recenze Opery Plus a Harmonie hlásaly titulky „Tak takhle ano, chce se vám zvolat. Rozhlasoví symfonikové právě dohráli program svého mimořádného koncertu. Hráli jako vyměnění. Měli před sebou na stupínku poprvé dirigenta Alexandera Liebreicha“ a „Alexander Liebreich a SOČR na svém mimořádném nedělním koncertě působili jako sehraný tandem.“

Alexander Liebreich (1968) dirigoval jako host přední evropské orchestry. Rok 2018 mu přinese nejen nové působení v čele SOČRu, ale též povinnosti uměleckého ředitele festivalu Richarda Strausse v Garmisch-Partenkirchenu. Nadále také zůstává uměleckým ředitelem a šéfdirigentem Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích (od roku 2012), jakož i uměleckým ředitelem festivalu Katowice Kultura Natura.

Marek Šedivý (1987), od minulé sezony šéfdirigent Slezského divadla v Opavě, se s rozhlasovými symfoniky potkal na pódiu již třikrát, v abonentní sezoně i na festivalu Pražské jaro.

03554710.jpeg

„Marka Šedivého považuji za jednoho z nejnadanějších mladých českých dirigentů. Spolupráce s ním se nám opakovaně osvědčila, a proto jsme se ji rozhodli prohloubit. Marek Šedivý jako český dirigent bude jistě vhodným protipólem Alexandru Liebreichovi a věřím, že oba společně vytvoří inspirativní tandem pro hráče orchestru i pro posluchače,“ řekl k novému hlavnímu hostujícími dirigentovi ředitel orchestru Jakub Čížek.

Nejbližší koncert s Alexandrem Liebreichem je naplánován již v aktuální sezoně na 26. března 2018. Marek Šedivý pak povede SOČR 7. května 2018.

Nový šéfdirigent se v příští sezoně představí v pěti abonentních koncertech v Rudolfinu. Již teď můžeme prozradit, že na programu budou díla Richarda Strausse, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Antona Brucknera, ale také Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. Marek Šedivý vystoupí na podiu v Rudolfinu s díly Richarda Wagnera, Arnolda Schönberga a Bohuslava Martinů. Taktovky se ujme také ve dvou koncertech SOČRu ve Studiu 1.

autor: SOČR
Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu