SOČR u Anežky: Sólo pro dva Lukáše

24. leden 2020

V pondělí 24. února se na komorním koncertu rozhlasových symfoniků pod taktovkou jejich hlavního hostujícího dirigenta Marka Šedivého zaposloucháme do klarinetu Lukáše Dittricha a hoboje Lukáše Pavlíčka, dvou mladých a velmi činorodých interpretů. Společně se svými kolegy uvedou skladby polských a českých autorů Witolda Lutosławského, Andrzeje Panufnika, Jana Nováka a Bohuslava Martinů. Přímý přenos vysílá ČRo Vltava.

Večer zahájí Lukáš Dittrich, zástupce vedoucího skupiny klarinetů, který provede Taneční preludia na folklorní motivy ze severního Polska od Witolda Lutosławského. Kdo by ovšem čekal hudbu takřka lidovou, bude překvapen – výchozí materiál autor proměnil téměř k nepoznání. 

Lukáš Pavlíček

Poté zazní atmosférická skladba Landscape (Krajina) od Andrzeje Panufnika, polského skladatele usazeného ve Velké Británii. Tato hudba je inspirována rovinatou scenérií s nízko visícími mraky, jakou je možné vidět třeba v hrabství Suffolk nebo i v Polsku; slovy skladatele zachycuje „nezměrnou krajinu, která vyvolává melancholii“. 

Lukáš Pavlíček přednese Koncert pro hoboj a orchestr od Jana Nováka, patrně nejvýznamnějšího žáka Bohuslava Martinů. Hudba z roku 1952 je plná brilantních synkop, ale i melodických a lyrických pasáží. Platí pro ni charakteristiky provázející veškerou Novákovu tvorbu – zřetelnost, živá hybnost, nesentimentálnost, mistrovství instrumentace, invenčnost, humor a vtip.

Setkání v podmanivém prostředí svatoanežského kláštera uzavře dílo jednoho z klasiků naší národní hudby. Z odkazu  Bohuslava Martinů zahrají rozhlasoví symfonikové hravou i dramatickou Sinfoniettu La Jolla, která vznikla roku 1950 v americkém exilu.

PROGRAM: 

Witold Lutosławski
(1913–1994): Taneční preludia pro klarinet a komorní orchestr
Andrzej Panufnik (1914–1991): Landscape. Interludium pro smyčcový orchestr
Jan Novák (1921–1984): Koncert pro hoboj a orchestr
Bohuslav Martinů (1890–1959): Sinfonietta La Jolla

členové Symfonického orchestru Českého rozhlasu

Marek Šedivý – dirigent
Lukáš Dittrich – klarinet
Lukáš Pavlíček – hoboj

ANEŽSKÝ KLÁŠTER, PONDĚLÍ 24. ÚNORA V 19.30 HODIN.

Vstupenky na koncert můžete zakoupit zde.

Přímý přenos vysílá ČRo Vltava.

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu