SOČR uvádí: Rataj–Török–Honzák

10. listopad 2023

DOX+, pátek 10. 11. 2023 v 19.30 hodin.

Jaromír Honzák: The Blues of a String Hanging in the Wind

Jaromír Honzák kontrabas
David Dorůžka elektrická kytara
Vítek Křišťan klavír, klávesy
Luboš Soukup saxofony
Martin Novák bicí nástroje
Bastien Stil dirigent

Kontrabasista a skladatel Jaromír Honzák přichází s novým programem The Blues of a String Hanging in the Wind, který napsal pro jazzové kvinteto a SOČR. Základem programu je stej­nojmenná skladba, napsaná původně pro jazzové a smyčcové kvarteto u příležitosti koncertní přehlídky vydavatelství Animal Music v Rudolfinu v roce 2008. Poprvé tak Honzák propojí ve vlastních kompozicích zvuk svého stálého jazzového kvinteta se současným zvukem symfo­nického orchestru. Spojení těchto dvou těles představuje pro autora výzvu probádat jinou dimenzi vlastního hudebního vesmíru.

Michal Rataj & Oskar Török: Letters from Sounds, Krajina současné jazzové trubky, živé ambientní elektroniky a symfonického zvuku

Michal Rataj live electronics, klavír
Oskar Török trubka, klavír, live electronics
Bastien Stil dirigent

Krajina současné jazzové trubky, živé ambientní elektroniky a symfonického zvuku

Spolupráce obou hudebníků navazuje na předchozí projekty, odehrávající se v poli mezi sou­časným jazzem a vážnou hudbou, tradičními hudebními nástroji a živou elektronikou. Nejprve to byl Points­–Rataj Quintet (CD 2016), z nějž se vyvinulo elektroakustické trio se saxofonis­tou Lubošem Soukupem (Hornscape, 2020). Hudební slovník Michala Rataje a Oskara Töröka se rozpíná od elektronického ambientu přes názvuky klubové elektroniky až po různé polohy současného jazzu a akusmatické hudby. Bohaté zkušenosti Michala Rataje se zvukem součas­ného symfonického orchestru (Raining Inside, Spatialis, Temporis, Movis) se zde pojí s prokom­ponovanou živou elektronikou post­akusmatického střihu intarzovanou virtuózní Törökovou hrou na trubku.

Ceny vstupenek: 790 Kč | 590 Kč

Změny v programu účinkujících jsou vyhrazeny.

Koncert byl finančně podpořen Ochranným svazem autorským.

autor: SOČR
Spustit audio