SOČR v červenci vyrazí na turné po Japonsku

31. květen 2024

Po dlouhých pěti letech vyráží rozhlasoví symfonikové na delší zahraniční turné. Tentokrát míří do Japonska, kam je doprovodí šéfdirigent Petr Popelka.

Celkem navštíví šest měst, mezi nimi třeba Tokio, Ósaka nebo Nagoja a zahrají šest koncertů v těch neslavnějších sálech, jako jsou tokijská Suntory Hall nebo Symphony Hall Osaka.

Cesta do Japonska je pro náš orchestr důležitým počinem v této sezoně. Jsem rád, že se můžeme s orchestrem představit v zahraničí, v Japonsku, které má opravdu vysokou úroveň klasické hudby, bohatou hudební scénu a také prominentní koncertní sály. Také si velmi vážím, že můžeme společně s orchestrem přinést do Japonska kus naší krásné české hudby, a přitom spolupracovat s tamními významnými sólisty, jako je violoncellista Haruma Sato a houslista Fumiaki Miura. Na souzvuk jejich fantastické hry s naším orchestrem se nesmírně těším,“ řekl Petr Popelka v nadšení z nadcházejícího turné.

Orchestr má naplánovaných šest koncertů v rámci tohoto turné. Svá vystoupení v Japonsku zahájí koncertem v Symphony Hall Osaka, v prvním japonském sálu, který byl speciálně navržen pro klasickou hudbu západního stylu. V průběhu let si získal pověst vynikající akustiky a významný rakouský dirigent Herbert von Karajan o něm dokonce prohlásil, že je "jedním z nejlepších sálů na světě".

Druhý koncert se uskuteční v Acros Fukuoka Symphony Hall, v budově, která byla postavena v roce 1995. Prostorová akustika je řešena „shoebox“ schématem s dvousekundovým dozvukem, i když je sál zcela plný. Kromě koncertního sálu se zde nachází i další prostory sloužící ke konání mezinárodních konferencí a dalších nejen kulturních událostí. Jedním z výjimečných prvků stavby je stromy zarostlá zahradní střecha, která klesá po jednotlivých patrech. Získala dokonce řadu architektonických ocenění.

Následně se rozhlasoví symfonikové přesunou do Takasaki, kde zahrají v místním koncertním sále. Prostor patří k hlavním symbolům města, byl postaven speciálně pro hudební vystoupení. Interiér je obložen dřevem pro lepší akustiku. Nejenže je slyšet každý tón, ale všechna sedadla také poskytují velmi dobrý výhled na jeviště.

Vyvrcholením celého zájezdu budou jednoznačně koncerty v Tokiu. Orchestr se představí v Suntory Hall ve čtvrti Akasaka v centru Tokia. Tento prostor lze označit za nejlepší místo pro klasickou hudbu a za jeden z nejznámějších koncertních sálů v Japonsku s kapacitou 2006 osob. Další koncert se uskuteční v Tokyo Opera City, jehož koncertní sál byl otevřen v roce 1997. Turné orchestr zakončí v Aichi Prefecture Art Theater ve městě Nagoja. Jedná se o kulturní komplex, který nyní slouží jako hlavní centrum pro podporu aktivit v oblasti kultury a umění. V budově se nachází například muzeum, divadlo či knihovna.

SOČR nabídne japonskému publiku hudbu českých významných skladatelů. Na koncertech zazní Smetanův cyklus symfonických básní Má vlast, Dvořákova Novosvětská a jeho cellový a houslový koncert. Po jejich boku vystoupí přední japonští sólisté – violoncellista Haruma Sato a houslista Fumiaki Miura.

Haruma Sato, narozen v roce 1998, reprezentuje mladou generaci jak schopnostmi, tak popularitou. V roce 2019 přitáhl pozornost tím, že se stal prvním Japoncem, který vyhrál kategorii violoncello na soutěži Internationaler Musikwettbewerb der ARD v Mnichově. Jako sólista vystupoval s Tokyo Philharmonic Orchestra, Nagoya Philharmonic Orchestra, Warsaw Philharmonic Orchestra, Chamber Orchestra of Polish Radio. Dále získal první ceny na soutěži Domenico Gabrielli Competition v Berlíně a na XI Witold Lutosławski International Cello Competition ve Varšavě.

Fumiaki Miura, japonský houslista charakterizován Pinchasem Zukermanem jako „skvělý houslista“ a „inteligentní a upřímný muzikant“, se narodil v Tokiu v roce 1993. Získal první cenu na prestižní soutěži Joseph Joachim International Violin Competition v Hannoveru v roce 2009. Nejenže byl nemladším vítězem, ale také nejvíce oceněným houslistou na této soutěži, včetně ceny hudebních kritiků a ceny publika. Fumiaki Miura spolupracoval s mnoha věhlasnými koncerty, jako je například Royal Philharmonic Orchestra, NDR Sinfonieorchester Hamburg, Vienna Chamber Orchestra, Prague Philharmonia, Canada’s National Arts Centre Orchestra, Warsaw Philharmonic, Utah Symphony and Japan Philharmonic a mnoho dalších

autor: SOČR
Spustit audio